Cel mai temut comandant al Ucrainei, generalul Oleksandr Sîrskîi, a refuzat oferta președintelui Volodimir Zelenski de a-l înlocui din funcție pe generalul Valeri Zalujnîi, șeful Statului Major de la Kiev, scriu Reuters și The Times.
O sursă familiară cu discuțiile a declarat miercuri pentru Reuters că Zelenski i-a oferit postul lui Sîrskîi, care în prezent este comandantul Forțelor Terestre ale armatei ucrainene, dar că acesta nu a dorit să îi ia locul lui Zalujnîi, pe care mulți ucraineni, atât civili cât și militari, îl văd drept un erou.
Sîrskîi este cel care a comandat apărarea Kievului în primele zile ale războiului și a condus ofensiva care a dus la prăbușirea catastrofală a frontului rusesc din regiunea Harkov în septembrie 2022 în una dintre cele mai răsunătoare victorii obținute de armata ucraineană pe câmpul de luptă.
Sursa celor de la Reuters nu a precizat când i-a oferit Zelenski postul de șef al Statului Major lui Sîrskîi dar surse ale ziarului britanic The London Times au confirmat independent informația.
Presa ucraineană a scris la începutul acestei săptămâni, citându-și propriile surse familiare cu discuțiile din interiorul cabinetului lui Zelenski, că președintele ucrainean a luat decizia de a-l înlocui pe Zalujnîi.
Unele mass-media ucrainene au transmis inclusiv că acesta a fost demis deja prin decret, informație care nu s-a materializat.
The Times a scris miercuri că Zelenski a revenit asupra deciziei de a-l înlocui din funcție pe cel mai important general al său după ce atât Sîrskîi, cât și generalul Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații militare al armatei ucrainene, au refuzat să îi ia locul.
Presa de la Kiev i-a numit la rândul ei pe cei doi drept favoriți pentru a-l înlocui pe Zalujnîi.
Primele semne de tensiuni între Zelenski și Zalujnîi ar fi apărut încă din primăvara acestui an, când șeful Statului Major ar fi dorit să își retragă trupele din Bahmut, oraș din estul Ucrainei pe care rușii încercau să îl cucerească în noiembrie anul trecut, din cauza pierderilor mari suferite de apărătorii ucraineni.
Însă Zelenski s-a opus vehement retragerii, considerând că pierderea Bahmutului ar deschide calea forțelor ruse să avanseze spre alte localități importante ale Ucrainei.
Neînțelegerile dintre cei doi au erupt în public însă abia înspre finalul anului trecut, după ce Zalujnîi a lăsat de înțeles într-un interviu acordat The Economist la începutul lunii noiembrie că ofensiva de vară a Kievului a eșuat.
Cancelaria prezidențială a lui Zelenski a criticat imediat aceste comentarii, președintele ucrainean afirmând la rândul său ulterior că ofensiva nu a „intrat în impas”, așa cum afirmase generalul.
Timpul avea însă să arate că Zalujnîi a avut dreptate.
La începutul lunii decembrie presa ucraineană a scris că Zelenski ar fi ajuns să îl evite pe cel mai important general al său în ceea ce privește discuțiile privind situația de pe front, preferând să discute direct cu comandanții diferitelor ramuri ale forțelor armate sau prin diferiți interpuși.
Cabinetul lui Zelenski a negat constant informațiile apărute despre tensiunile dintre președinte și șeful Statului Major.
Urmărește ultimele evoluții din a 707-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.
RO.