Bogdan Aurescu, eliberat de Iohannis din funcția de consilier prezidențial. Pleacă judecător la Curtea Internațională de Justiție, după ce a învins un candidat din Rusia

Spread the love

Fostul ministru de Externe Bogdan Aurescu a fost eliberat din funcția de consilier prezidențial de către președintele Klaus Iohannis.

Din 6 februarie, Aurescu își va începe mandatul de judecător al Curții Internaționale de Justiție a Organizației Națiunilor Unite, după ce l-a învins pe contracandidatul său din Rusia.

Administrația Prezidențială a anunțat marți că Iohannis a semnat decretul pentru eliberarea lui Bogdan Aurescu din funcția de consilier prezidențial, începând cu 1 februarie.

Din 6 februarie, Aurescu își va începe mandatul de judecător al Curții Internaționale de Justiție a Organizației Națiunilor Unite.

Mandatul de judecător la Curtea Internațională de Justiție a ONU este de 9 ani.

În 9 noiembrie 2023, Adunarea Generală și Consiliul de Securitate ale Organizației Națiunilor Unite l-au ales pe Bogdan Aurescu în funcția de judecător al Curții Internaționale de Justiție a Organizației Națiunilor Unite.

Fostul ministru de externe a candidat pentru postul de judecător la Curtea Internațională de Justiție împotriva unui candidat rus și l-a învins pe acesta.

Scorul a fost de 117 voturi în Adunarea Generală (avea nevoie de 97).

Rusia a obtinut doar 77 de voturi.

Bogdan Aurescu a fost numit consilier prezidențial în vara anului trecut, el fiind schimbat din funcția de ministru de Externe la rocada guvernamentală.

Bogdan Aurescu a fost unul dintre cei mai longevivi miniștri, el aflându-se la conducerea Ministerului Afacerilor Externe din noiembrie 2019.

Aurescu a fost ministru de Externe și în perioada noiembrie 2014 – noiembrie 2015.

Aurescu a mai fost consilier prezidențial pentru politică externă în perioada mai 2016 – noiembrie 2019.

Lasă un răspuns