Drumul expres de la Tureni, construit de Dimex și CON-A, este gata de inaugurare.
Cel mai probabil joi, noua mini-centură a Clujului va fi deschisă traficului rutier.
După cum a anunțat primarul Emil Boc în ședința de Consiliu Local de luni, aleșii locali vor aproba săptămâna viitoare un proiect privind interzicerea traficului greu prin municipiul Cluj-Napoca.
Proiectul drumului expres de la Tureni, investiție de peste 100 de milioane de euro, a fost susținut de Primăria Cluj-Napoca, iar odată cu deschiderea circulației pe cei 5 km de drum expres, TIR-urile și mașinile de peste 7,5 tone nu vor mai circula pe traselul Calea Baciului – B-dul Muncii.
„În acest moment, lucrările la drumul expres de la Tureni finalizate, și urmează să fie deschise traficului în această săptămână, cel mai probabil joi.
Această lucrare de peste 100 de milioane de euro a fost posibilă cu implicare politică majoră a Primăriei Cluj-Napoca, a partenerilor de coaliție de la UDMR, dar și prin sprijinul partidelor politice PSD și USR, atunci când a fost posibil.
Dar fără implicarea noastră și fără imboldul pe care l-am transmis de la Cluj cu privire la importanța și impactul acestui proiect, nu ar fi fost posibil.
Lucrările mai au de parcurs doar etapa de avizare de la Comisia rutieră de la București, care va avea loc miercuri, astfel încât de joi drumul expres să poată fi deschis traficului”, a explicat Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, în deschiderea ședinței de Consiliu Local de luni, 7 iulie.
După cum arată primarul Emil Boc, traficul greu va fi interzis în municipiul Cluj-Napoca, după deschiderea drumul expres de la Tureni, iar o decizie în acest sens va fi adoptată într-o ședință extraordinară de Consiliu Local, programată cel mai probabil la începutul săptămânii viitoare.
Cel puțin 1.
800 de TIR-uri și mașini cu tonaj mai mare de 7,5 tone nu vor mai traversa municipiul Cluj-Napoca.
„Cel mai probabil luni vom avea o ședință extraordinară sau de îndată, pentru a putea materializa interzicerea traficului greu în municipiul Cluj-Napoca, pe o serie de rute, odată cu deschiderea drumului de la Tureni care va conecta Clujului la Autostrada A3”, a declarat primarul Emil Boc în deschiderea ședinței de Consiliu Local.
Traficul greu tranzitează în prezent o serie de străzi din municipiul Cluj-Napoca, precum: Calea Baciului – Corneliu Coposu – Giordano Bruno – Maramureș – Fabricii de Chibrituri – Gării – Oașului – B-dul Muncii.
„Astăzi, tot traficul greu care vine de la Oradea, ajunge la Căpușu Mare, – Gilău – Nădășelu, după care intră pe Calea Baciului (traseu de 49 km parcurs în 121 de min).
Sau de la Căpușu Mare o iau pe DN1J, iar ulterior ajung tot la Nădășelu – Cluj-Napoca (42 km și este parcurs în 118 minute).
Odată cu conectarea Clujului la A3, prin Tureni, niciun TIR nu va mai veni prin Gilău – impact major asupra traficului din Gilău.
În mod obligatoriu, aceste TIR-uri și mașini de mare tonaj (peste 7,5 tone) vor circula pe traseul Căpușu Mare – DN1J – Nădășelu și nu vor intra pe Calea Baciului în Cluj-Napoca.
De la Nădășelu, TIR-urile vor urca pe autostradă și vor ajunge la Tureni, de unde pot parcurge DN1 spre Centura Vâlcele-Apahida și de acolo pot merge spre Bistrița sau Baia Mare.
Acest traseu are 91 km, dar se face în 69 de minute.
Este la jumătate ca durată de timp.
Iar traficul greu din Cluj, pe ruta Baciu – B-dul Muncii, este eliminat.
La fel, traficul greu care vine de la Bistrița – Oradea, nu va mai tranzita municipiul Cluj-Napoca, ci va utiliza drumul expres de la Tureni.
Cei care vin din Baia Mare, la Răscruci, vor avea o informare, astfel că obligatoriu, la sensul giratoriu de la Apahida se va intra pe Centura Vâlcele, nu vor mai intra pe B-dul Muncii.
Cred că a meritat efortul depus în acești ani pentru asigurarea finanțării pentru drumul epxres de la Tureni, o investiție cu impact major pentru municipiul Cluj-Napoca”, a explicat edilul Emil Boc în ședința de Consiliu local de luni.
Proiectul privind noul traseu pentru eliminarea traficului greu din municipiul Cluj-Napoca va fi pus luni în consultare publică.
Drumul expres de la Tureni care conectează Clujulul la A3, prin DN!, a fost realizat de asocierea de constructori români și spanioli condusă de Dimex 2000 SRL – CON A, și a fost finanțat prin Programul Transport 2021-2027.
Citiți monitorulcj.
ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.
ro
