Tânăra în vârstă de 29 de ani, care suferea de endometrioză pelvină profundă și avea o serie de alte afecțiuni, a beneficiat de o intervenție complexă, vineri, la Clinica de Chirurgie Generală a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj.
Endometrioza, denumită popular „cancerul care nu ucide”, afectează 1 din 10 femei din țara noastră și poate debuta de la vârsta pubertății până la 50 de ani.
Cazul tinerei cu endometrioză pelvină profundă a fost abordat multidiciplinar: medicului chirurg responsabil de caz, dr.
Radu Seicean, i s-au alăturat dr.
George Dindelegan, dr.
Daniel Mureșan și dr.
Horațiu Roman, cu rol de supervizare.
„Medicul Horațiu Roman este o autoritate recunoscută la nivel internațional în domeniul endometriozei profunde, printre altele, fondator al Institutului Franco-European Multidisciplinar pentru Endometrioză din Bordeaux (IFEMEndo), Franța, cu o bogată activitate clinică, didactică și de cercetare medicală”, se arată în informarea remisă monitorulcj.
ro de Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj.
Recent, prof.
dr.
Horațiu Roman a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.
Horațiu Roman este susținătorul înființării unor centre specializate care să abordeze această patologie.
Diagnosticarea endometriozei se face prin confruntarea rezultatelor examenului clinic și a celor imagistice (ecografie, RMN), iar cele mai complicate cazuri presupun excizia chirurgicală a endometriozei.
Citiți monitorulcj.
ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.
ro