Măsurile fiscale de reducere a deficitului fiscal au fost prezentate joi, într-o conferință de presă susținută de viceprim-ministrul Tanczos Barna, ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, ministrul Sănătății, Alexandru-Florin Rogobete, ministrul Educației, Daniel-Ovidiu David și ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Petre-Florin Manole, la Palatul Victoria.
Vor fi eliminate bursele de performanță și cele de reziliență, cele de merit sunt tăiate la jumătate ca număr, iar cele sociale vor fi acordate, atât birocratic, cât și din punct de vedere financiar, de către autoritățile locale, potrivit edupedu.
ro.
„Ce propun, ținând cont de ce vezi în alte țări și de ce îți permite țara în acest moment? Propun trei tipuri de burse.
Una de merit.
Dar meritul va fi definit ca merit, adică maxim 15% dintr-o clasă cu nota minimă 9.
Nu mai mult de 15%.
Acum avem prin lege minimum 30%, cu nota limită 9,50.
Dar dacă toți copiii din clasă au 9,50, toți primesc bursă și, de la 30%, ajungem la 90% sau la 100%, ceea ce nu este obișnuit.
A doua: bursa socială, dar va fi foarte bine gândită, pentru a merge spre copiii care sunt în școli profesionale, care lucrează în parteneriat cu diverse companii.
Vom menține premiile pentru olimpici și pentru performanțe foarte mari și chiar vom crește ușor premiile.
De exemplu, vreau ca, pentru o olimpiadă internațională, dacă ai luat mențiune, să poți să-ți acoperi, prin acel premiu, o bursă de merit în fiecare lună.
În acest moment, premiile pentru olimpiadele internaționale variază între 4.
000 de euro și 1.
000 de euro și, pe lângă asta, mai iei și o bursă în fiecare lună, nu mai putem susține acest sistem”, a transmis Daniel David, ministrul Educației.
În expunerea de motive, Guvernul scrie că prin noile burse va fi stimulată performanța: „Modificarea Legii învăţământului preuniversitar nr.
198/2023 pentru stimularea performanței prin acordarea burselor de merit, burselor tehnologice și a burselor sociale.
Având în vedere obligația statului de asigurare a dreptului la educație și politicile susținute de reducere a abandonului școlar, modificările propuse realizează cadrul legal pentru continuarea plății burselor pentru elevi.
Elevii pot beneficia şi de alte tipuri de burse, pe bază de contract încheiat cu operatori economici ori cu alte persoane juridice sau fizice sau acordate de autoritatea publică locală sau judeţeană.
Acestea pot fi cumulate cu bursele provenite de la bugetul de stat”.
Citiți monitorulcj.
ro și pe Google NewsFoto: Depositphotos.
comCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.
ro
