Cele mai scumpe alegeri prezidenţiale: costuri duble față de scrutinul din 2019

Spread the love

  Alegerile din 2025 sunt cele unde competitorii au declarat cele mai mari venituri şi cheltuieli de până acum, anunţă organizația Expert Forum, care arată că veniturile totale declarate au ajuns la 165 milioane de lei, iar cheltuielile au însumat 133 milioane de lei, conform datelor despre finanţarea campaniei publicate de AEP pe 2 mai.

 Veniturile din acest an, care cel mai probabil vor mai crește, se apropie de cele declarate la alegerile din noiembrie, adică 122 de milioane de lei.

De data aceasta contribuțiile candidaților au fost mai mari, de 55,9 milioane de lei, comparativ cu 11 milioane la alegerile din noiembrie.

Transferurile de 108,5 milioane de lei au avut o valoare similară cu cea de la alegerile anterioare, când s-au declarat 110 milioane de lei.

Costurile sunt duble fata de cele de la alegerile prezidențiale din 2019, când s-au declarat 78 milioane de lei.

Față de cele din 2014, alegerile costă de patru ori mai mult, potrivit raportului Expert Forum.

 Contribuțiile candidaților au ajuns la 55,9 milioane de lei, față de 38 milioane de lei pentru primele 3 săptămâni.

Cel mai mult au declarat candidații independenți Victor Ponta – 33,9 milioane de lei și Nicușor Dan – 17,8 milioane de lei.

Lavinia Șandru a declarat 2,8 milioane de lei, iar Daniel Funeriu 800 de mii de lei – similar cu raportarea anterioară.

Cristian Terheș a declarat 200 mii de lei, Silviu Predoiu 80,000 de lei, iar Ion John Banu Muscel 215 mii de lei.

Ceilalți candidați – Crin Antonescu, George Simion, Elena Lasconi și Sebastian Popescu – nu au declarat contribuții din fonduri primite de candidați.

Procentual, Victor Ponta a declarat cel mai mult, adică 60% din banii înregistrați din contribuția candidaților.

Nicușor Dan a înregistrat 32% din totalul fondurilor declarate din contribuții.

Majoritatea fondurilor (99%) provin din împrumuturi, adică 55 de milioane de lei.

În rest, 595 de mii de lei provin din venituri proprii și 35,000 din donații.

Singurul candidat care a declarat donații este Victor Ponta, iar venituri proprii au fost declarate de cinci candidați.

Valoarea totală a transferurilor de fonduri declarate de cinci partide până la 30 aprilie a fost de 108 milioane de lei, crescând de la 70 milioane de lei, cât a fost la ultima raportare.

Cei mai mulți bani au fost transferați pentru candidatul Crin Antonescu (Alianța România Înainte), adică 80 de milioane (față de 62 de milioane de lei la ultima raportare), astfel: PSD – 76 milioane de lei, UDMR – 2,4 milioane de lei, PNL – 2 milioane de lei; transferurile au fost realizate doar din fonduri private, fără subvenții.

UDMR și PNL nu au mai transferat bani de la ultima raportare.

PSD rămâne de departe principalul contributor la campania lui Crin Antonescu.

AUR a transferat pentru candidatul George Simion din împrumuturi în total 26,9 milioane de lei – o creștere semnificativă față de 7 milioane de lei cât fusese declarant până pe 24 aprilie.

Nu putem identifica dacă acestea provin de la persoane private sau juridice, întrucât partidul a notat împrumut în bani de la persoane fizice și/sau persoane juridiceUSR a declarat în total 1,2 milioane de lei – față de 1,1 de mii cât se raportase anterior; celelalte partide nu au declarat subvenții.

AUR a declarat de la ultima raportare 17 milioane de lei, din care aproape 9 milioane doar pe 29 aprilie.

PSD a declarat între 24 și 30 aprilie 24 de milioane.

PNL și UDMR nu au mai declarat nimic de la începutul campaniei.

Datele arată o intensificare a raportărilor în a doua jumătate a campaniei electorale„Faptul că un candidat, Crin Antonescu, a beneficiat de contribuții semnificative din partea partidelor politice, reprezentând aproape jumătate din toate fondurile declarate în campania electorală, poate afecta echilibrul electoral și îi poate oferi acestuia un avantaj vizibil.

 Considerăm că limita maximă pentru venituri și cheltuieli, de 81 de milioane de lei, este prea ridicată și ar trebui redusă”, semnalează Expert Forum în raportul citat.

 În total, competitorii au cheltuit 133 de milioane față de aproape 90 de milioane de lei, cât declaraseră la raportarea anterioară, pe 24 aprilie.

Cele mai mari cheltuieli au fost realizate de către:Din total, 47% s-au cheltuit pentru servicii online (62,8 mil.

lei), 28 % pentru reclamă în radio/tv/presă (38,1 milioane de lei), 8% pentru tipărituri (11,3 mil.

lei) și pentru alte cheltuieli – 15% (20 mil lei).

În acest ultim capitol intră o diversitate de cheltuieli, inclusiv consultanță, vestimentația voluntarilor, servicii mandatar financiar, închirieri de spații sau transport.

În cazul unor competitori nu este foarte clar ce includ aceste cheltuieli întrucât este marcată doar categoria generală, iar alții au inclus detalii care permit urmărirea mai detaliată a cheltuielilor.

Competitorii au cheltuit între 4 și 29 aprilie 8,4 milioane de lei pentru servicii plătite de promovare Meta și 2,3 milioane de lei pentru servicii plătite de promovare Google.

Pentru Crin Antonescu (Alianța România Înainte):Victor Ponta a cheltuit 32,6 mil.

lei – comparativ cu 23,7 milioane de lei la raportarea anterioară – din care 63% pentru online (20 milioane) și 18% pentru radio/tv/presă (6 mil lei).

Pentru vestimentație a plătit 1,3 mil.

lei (4%), iar pentru tipărituri 1,3 mii lei (4%).

Candidatul a plătit și 1,4 mil lei pentru cercetări sociologice.

Pentru alte tipuri de contracte, din care mare parte cele de consultanță a plătit 1,8 milioane de lei.

Nicușor Dan a cheltuit în total 17,5 milioane de lei: 71% din bani (12,5 milioane de lei) pentru online, 1,1 milioane de lei pentru tipărituri și 917 mii de lei pentru cercetări sociologice.

Pentru promovare radio/tv/presa scrisă a plătit 742 mii de lei.

Restul de 2,1 milioane a fost cheltuit pe alte tipuri de contracte, majoritatea pentru consultanță.

AUR a plătit 40% din fonduri pentru tipărituri (5,2 milioane), 36% pentru online (4,7 mil lei), 2,5 milioane de lei pentru mandatar financiar, iar restul pentru alte tipuri de contracte.

USR a cheltuit jumătate din bani (586 mii lei) pentru campanie TV, și câte un sfert pentru online (245 mii lei), alte tipuri de contracte (234 mii lei) și 87 mii de lei pentru tipărituri.

„Chiar și în condițiile în care se publică aceste date, transparența procesului este limitată.

Public putem vedea doar câți bani au declarat competitorii, nu și cine este donatorul sau persoana/entitatea care a furnizat un împrumut candidatului sau partidului.

Aceste raportări ar trebui să includă sursa venitului (numele donatorului sau a persoanei/entității care a acordat un împrumut), peste anumite valori”, atrag atenția reprezentanții Expert Forum în raportul citat.

 

Lasă un răspuns