Încă 25 de microbuze electrice, achiziționate cu fonduri europene, vor transporta elevii din comunele județului Cluj. Radu Rațiu: „Vrem să mai livrăm”

Spread the love

  Mii de elevi din zonele rurale ale județului Cluj vor beneficia de transport școlar ecologic, în urma unui proiect cu finanțare europeană implementat de Consiliul Județean Cluj.

  Proiectul vizează îmbunătățirea condițiilor de transport pentru elevi, cu precădere pentru elevii din zonele izolate, cu populație scăzută, prin furnizarea de microbuze școlare electrice, prietenoase cu mediul și cu un consum energetic redus.

Această măsură urmărește facilitarea accesului copiilor la educație, prin protejarea mediului înconjurător, contribuind în același timp și la obiectivul Uniunii Europene de a reduce emisiile nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030.

Miercuri, 30 aprilie, încă 25 de microbuze școlare au fost predate comunelor și școlilor beneficiare din județ.

 Microbuzele școlare au fost livrate, miercuri, 30 aprilie, primăriilor și școlilor beneficiare.

 Radu Rațiu, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, a declarat că mai este în plan achiziționarea a încă 9 microbuze.

„Astăzi, Consiliul Județean Cluj livrează 25 de microbuze electrice, care au fost obținute de fondul de la AFM,  cu valoarea prinților de aproximativ 20 de milioane de lei.

Aceste microbuze, care au o capacitate de 16 locuri, de astăzi vor circula în comunele din județul Cluj și vor duce copiii la școală pentru a putea avea și în mediul rural o educație de calitate.

 Este a doua etapă în care livrăm astăzi 25 microbuze, după ce acum o lună de zile am livrat 34 de microbuze, deci avem până acum livrate în comune din județul Cluj 59 de microbuze electrice.

Noi sperăm, prin economie pe care le-am făcut în urma licitațiilor la cele două proiecte, să mai putem livra până la sfârșitul anului încă 9 microbuze electrice către alte localități din județul Cluj”, a declarat Radu Rațiu.

Microbuzele electrice au o autonomie de 351 km și sunt destinate comunelor alese în urma unor criterii ce au în vedere accesibilitatea din zonele defavorizate, numărul de kilometri ce trebuie parcurși de copii pentru a ajunge la școală etc.

 „Oricum, acest lucru se înscrie în politica noastră generală de a îmbunătăți calitatea învățământului județul Cluj, pe lângă faptul că am investit foarte mult în școli sau în drumuri, acum investim în mobilitatea copiilor, mobilitatea de a ajunge la școli și de a putea fi făcut un învățământ de calitate.

Să știți că nu este foarte ușor pentru mulți copii și pentru satele sau comunele care au multe sate și trebuie să-i ducă pe copii în centru de comună, să se trezească dimineață la ore foarte, foarte timpurii și să stea poate iarna și în întuneric să stea să aștepte autobuzul.

Puțin s-a îmbunătățit acest lucru.

Continuăm pe aceeași cale și Consiliul Județean și colegii din Consiliul Județean care și-au făcut foarte bine datorie având și această economie, vom face în continuare toate eforturile pentru a mai cumpăra”, a adăugat Vákár István, vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj.

Garanția unui microbuz este de 8 ani și acoperă 2.

500 de cicluri de încărcare.

 Citiți monitorulcj.

ro și pe Google News      CITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.

ro

Lasă un răspuns