Sâmbăta Mare se sărbătorește în acest an pe 19 aprilie și reprezintă ziua în care Iisus Hristos a fost pus în mormânt.
Sâmbăta Mare este dedicată ultimelor pregătiri pentru Paşte: sacrificarea mielului şi prepararea mâncărurilor din carne de miel, precum drob, borş de miel, stufat sau friptură.
Mielul este simbolul lui Iisus în tradiţia creştină, căci atunci când Iisus a murit pe cruce pentru mântuirea lumii ca un miel nevinovat, a fost numit „Mielul lui Dumnezeu”, simbolizând sacrificiul său suprem.
În Sâmbăta Mare, gospodinele pregătesc mâncarea pentru masa de Paște și fac ultimele retușuri prin casă.
Principala grijă a oamenilor înainte de sărbătoarea Sfintelor Paști nu este însă mâncarea, ci primenirea hainelor.
Încă de la începutul Postului, gospodinele croiesc cămăși noi, atât pentru ele cât și pentru restul familiei, pentru a le purta în ziua de Paști.
Conform credințelor specifice acestei perioade, se crede că, dacă te împiedici în timp ce te îndrepți spre slujba de Înviere, vei avea un an greu și plin de încercări.
În timpul slujbei, când se trag clopotele, este bine să ai o bucată de fier între dinţi, astfel încât să fii ferit de dureri de măsele întreg anul.
În comunităţile tradiţionale, după cum arată cercetările etnologilor, se considera că Vinerea Mare, odată cu moartea Mântuitorului, deschide un timp al haosului şi întunericului, oamenii rămânând fără protecţie divină.
Învierea Domnului, urmată de Săptămâna Luminată, readuc echilibrul şi armonia.
Citiți monitorulcj.
ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.
ro
