Mircea Abrudean: „Parteneriatele strategice nu se construiesc cu live-uri zgomotoase, ci cu seriozitate și diplomație”.

Spread the love

  La finalul vizitei oficiale realizate în Azerbaidjan, care a vizat continuarea consolidării relațiilor bilaterale și abordarea unor teme de interes pentru România, cu impact regional, precum deschiderea rutei internaționale de transport Marea Neagră – Marea Caspică și dezvoltarea de proiecte în domeniul energiei, președintele Senatului Mircea Abrudean arată că România poate deveni un actant regional important prin intermediul consolidării parteneriatelor euro-asiatice.

„Diplomația parlamentară contează! Mai ales într-o lume marcată de tensiuni geopolitice și crize multiple.

Faptul că, în aceste zile, România punctează bine la acest capitol este un mare plus.

Am în vedere vizita delegației Congresului SUA la București, pe agenda de lucru fiind întâlniri atât cu președintele interimar Ilie Bolojan, cu premierul Marcel Ciolacu, cât și cu parlamentari români.

 Pe același palier se încadrează și vizita oficială la Baku, care se încheie astăzi, a delegației Parlamentului de la București, pe care, de altfel, am și condus-o”, a notat la încheierea vizitei oficiale din Azerbaidjan președintele interimar al Senatului, clujeanul Mircea Abrudean.

 De altfel, Abrudean a pledat pentru continuarea eforturilor diplomatice în vederea consolidării relațiilor bilaterale și a arătat că realizarea proiectelor concrete, de impact pentru România, nu se realizează prin intermediul „sloganurilor electorale” sau a live-urilor „lipsite de conținut”.

 „România merită să fie promovată peste hotare.

Să își facă vocea auzită în lume.

Și este evident că parteneriatele strategice și intensificarea relațiilor bilaterale nu se construiesc cu live-uri zgomotoase, lipsite de conținut, sau cu sloganuri electorale, ci cu seriozitate și diplomație”, a notat Mircea Abrudean în mesajul publicat pe pagina sa de Facebook la încheierea vizitei oficiale în Azerbaidjan.

 România a sprijinit constant dialogul și cooperarea regionale, inclusiv prin dezvoltarea de proiecte cu vocație regională în domeniul transporturilor și energiei, precum este proiectul Coridorului Sudic de gaze naturale, important prin prisma asigurării securității energetice a țărilor europene.

Alături de Azerbaidjan, Georgia și Turkmenistan, România lucrează împreună pentru operaționalizarea rutei de transport internațional Marea Caspică-Marea Neagră, o alternativă multimodală ce oferă noi oportunități comerciale României prin valorificarea potențialului economic al Portului Constanța în relația comercială eurasiatică.

După cum a arătat Mircea Abrudean, acordul privind oficializarea rutei internaționale de transport Marea Neagră – Marea Caspică ar putea fi semnat până la finalul lui 2025, la București.

Proiectul urmărește simplificarea și îmbunătățirea comerțului pe ruta Marea Caspică – Marea Neagră, oferind o conectivitate sporită pentru piața euro-asiatică.

Lasă un răspuns