Guvernul a aprobat, miercuri, un nou mecanism de decontare a voucherelor de vacanță.
Conform măsurilor aprobate prin „Ordonanța-trenuleț”, instituţiile publice pot acorda vouchere de vacanţă în cuantum de 800 lei, în perioada 1 ianuarie 2025-31 decembrie 2025, personalului ale cărui salarii de bază nete din luna anterioară acordării acestora sunt de până la 8.
000 de lei.
Astfel, voucherele de vacanţă emise în cursul anului 2025 se utilizează pentru plata a cel mult 50% din contravaloarea pachetelor de servicii turistice achiziţionate, respectiv 800 de lei pentru achiziţionarea de pachete de servicii turistice în valoare de cel puţin 1.
600 lei.
Potrivit ministrul Economiei, Antreprenoriatului, Digitalizării și Turismului, Bogdan Ivan, procedura este una „foarte simplă”.
Aceasta presupune ca angajatul să dea o declarație pe propria răspundere că va cheltui pentru servicii de turism aceeași sumă pe care i-o va oferi statul.
Noua formulă a fost stabilită în urma negocierilor cu patronatele și reprezentanții sindicatelor, dar și cu Ministerul de Finanțe.
„Fiecare angajat va declara pe proprie răspundere în fața angajatorului că își asumă să cheltuiască cei 800 de lei pe care îi va primi din partea statului român într-o formă în care el va cofinanța cu alții 800 de lei tot ceea ce înseamnă pachetul turistic.
Este evident că, la finalul acestei proceduri, se va emite o factură care va putea fi verificată de către ANAF în timp real, folosind soft-ul e-factura”, a explicat ministrul Bogdan Ivan, într-o conferință de presă, la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.
roMinistrul Economiei i-a îndemnat pe beneficiarii programului voucherelor de vacanță „să respecte legea și angajamentul pe proprie răspundere” pe care și-l iau în fața angajatorului.
Voucherele vor putea fi folosite doar în unitățile turistice autorizate de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.
„Acești bani vor fi încărcați în urma depunerii acestei declarații pe propria răspundere pe cardurile de vacanță ale angajaților.
Contribuția netă va fi de 640 lei, va fi un impozit total la acei 800 lei în valoare de 160 lei, care va fi reținut de pe card în luna următoare de salariu.
Angajatul va primi 800 de lei, va cheltui 800 de lei, iar de pe card, luna viitoare, îi vor fi reținuți 160 de lei aferenți taxelor pentru cei 800 de lei’, a afirmat ministrul.
Voucherele se pot folosi și fracționat, pentru a plăti mai multe facturi.
Beneficiarii pot folosi, de asemenea, doar o parte din suma de 800 de lei de la stat.
„Dacă omul va alege un pachet turistic de doar 1.
000 de lei, în decursul întregului an, el va face declarația pe proprie răspundere că va cheltui această sumă.
Principiul este unul foarte simplu.
Pentru fiecare leu pe care îl oferă statul prin această schemă de voucher de vacanță, omul va trebui să facă dovada faptului că a cheltuit din buzunar încă un leu.
(.
.
.
) Dacă el cheltuiește doar 100 de lei, statul îi dă doar 100 de lei”, a indicat Bogdan Ivan.
Citiți monitorulcj.
ro și pe Google NewsFoto: Depositphotos.
comCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.
ro