Piața Unirii din Cluj-Napoca a devenit din nou inima culturii scrise, odată cu deschiderea oficială a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România, ediția cu numărul 24.
Evenimentul este organizat de Radio România, prin echipa Gaudeamus și Radio România Cluj, cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.
Cel mai important și mai longeviv târg de carte organizat în Transilvania este deschis zilnic, între orele 10:00-20:00, iar accesul va fi liber.
Deschiderea oficială a târgului a avut loc miercuri, 9 aprilie, la ora 12:00.
„Suntem la ediția cu numărul 24 a Târgului de carte Gaudeamus Radio România.
Dar aș vrea să fiu foarte clar de la început să spun că este al 25-lea an.
Acum 25 de ani începea Târgului de Carte Gaudeamus Radio România aici la Cluj.
E într-adevăr impresionant.
Trăim vremuri în care, după cum vedeți, apar evenimente culturale din ce în ce mai frumoase, dar care dispar după 2-3 ani pentru că așa sunt vremurile Greu se găsesc investitorii în cultură, greu se găsesc oameni care să susțină orice a fi cultural.
Prima ediție e de încercare, a doua merge cu merge, a treia deja începem să avem probleme cu sponsorii și ne oprim.
Asta este realitatea, nu trebuie să ne ascundem.
Însă, iată, Radio România reușește, cum spuneam, de 25 de ani să țină un târg de carte care a adus la peste 100 de târguri de carte în toată țara, în majoritatea orașelor.
Suntem din nou la Cluj”, a declarat Bogdan Roșca, managerul Radio Cluj.
„Așteptările sunt în primul rând legate de prezența publicului aici.
Ne pare foarte rău de vremea pe care nu o putem controla, dar știu că toate cele 30 de evenimente anunțate pe parcursul acestor zile vor atrage mult public.
Și nu e vorba numai de public, dacă există persoane experimentate sau dintr-o lume mai elitistă.
Vor fi scriitori, vor fi editori, dar ei vor sta față în față cu cititorii lor.
Cred că asta e cea mai mare așteptare pe care o are și un scriitor, dar și noi ca și organizatori”, a adăugat pentru monitorulcj.
ro Bogdan Roșca.
În spiritul promovării valorilor autentice ale culturii românești și al dialogului între generații de creatori și cititori, organizatorii Târgului Gaudeamus aleg anual o personalitate marcantă care să reprezinte simbolic evenimentul.
Președinta de onoare a acestei ediții este Laura T.
Ilea, scriitoare și conferențiar universitar la Departamentul de Literatură Comparată din cadrul Universității Babeș-Bolyai.
„Pornind de la ceea ceea ce ați spus este clar că trăim într-o lume extrem de complexă.
Și atât de complexă încât în majoritatea timpului ne scapă lucruri.
Pentru a simplifica lumea asta complexă avem nevoie de limbaje simplificatoare, care să ne spune, să ne stereotipizeze această realitate.
Și o să se întâmple aproape tot timpul, în politica, în mass-media de multe ori, în orice trebuie limbaj al comunicării.
Ceea ce se întâmplă în limbajul cărții este că lumea devine din nou complexă așa cum este ea.
Avem răbdarea să participăm la aventurile ei și avem răbdarea să săpăm în adâncurile ei.
Câștigul este foarte mare pentru că este, de fapt, lumea în care trăim și nu mai avem nevoie de această simplificare”, a declarat Laura Ilea.
Aprilie 2025 este luna în care proiectul național Caravana Gaudeamus Radio România împlinește 25 de ani.
Lansat sub numele Caravana Cărții – Gaudeamus odată cu prima ediție clujeană, evenimentul însumează astăzi peste 100 de târguri de carte desfășurate în întreaga țară, în Craiova, Constanța, Oradea, Brașov, Sibiu, Iași, Târgu Mureș, Timișoara, Buzău și, bineînțeles, Cluj-Napoca.
Derulată inițial de către postul public de radiodifuziune ca parte a misiunii sale de informare și educare a publicului, cu scopul de a susține într-o manieră directă și eficientă distribuția de carte deficitară la nivel național în acea perioadă, Caravana Gaudeamus Radio România aduce astăzi bucurie zecilor de mii de cititori din întreaga țară.
Ediția din acest an a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România organizată în Cluj-Napoca, se desfășoară în incinta a 16 pavilioane expoziționale amenajate în Piața Unirii, în intervalul tradițional al evenimentului, înainte de Sărbătorile Pascale.
56 de standuri, care vor reuni oferta a peste 70 de edituri prestigioase, din țară și de peste hotare, însumând peste 10.
000 de titluri – muzică și jocuri educative, îi așteptă pe clujeni și pe oaspeții orașului în cel mai cunoscut și mai accesibil spațiu din inima orașului.
Programul de evenimente al ediției va prilejui întâlnirea cu numeroși scriitori clujeni, figuri reprezentative ale vieții culturale a urbei și ale literaturii române contemporane.
Peste 30 de sesiuni de lansări și prezentări de carte sunt pregătite și vor debuta încă din prima zi, pentru publicul clujean, invitat în spațiul special amenajat în cadrul târgului, cu sprijinul companiei Casa Augustin, partener tradițional.
Pasionații de lectură care nu vor reuși să ajungă în Piața Unirii vor putea urmări în direct evenimentele găzduite la această ediție a târgului pe www.
gaudeamus.
ro și pe pagina de Facebook Radio România Gaudeamus.
Tot aici, pot fi accesate și standurile virtuale ale participanților la această ediție, pentru o documentare completă: cine participă, ce profil editorial are și ce oferă la această ediție, se poate afla accesând pagina rezervată Catalogului participanților de pe www.
gaudeamus.
ro.
