Aceste insule ecologice sunt o parte importantă a unui proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care vizează instalarea a 245 de unități de colectare selectivă pe întreg teritoriul orașului.
Scopul principal al acestui demers este de a îmbunătăți gestionarea deșeurilor, de a reduce poluarea și de a încuraja cetățenii să adopte comportamente responsabile față de mediu.
Obiectivul acestui proiect urmărește creșterea eficienței de management al deșeurilor, prin suplimentarea capacităților de colectare separată și de pregătire pentru reutilizare și valorificare a deșeurilor.
În cadrul acestui proiect, Cluj-Napoca va beneficia de două tipuri principale de insule ecologice supraterane:• Tip 1: 95 de unități supraterane încasetate, fiecare fiind dotată cu 5 containere de 1,1 metri cubi.
• Tip 2: 150 de unități supraterane compuse din cinci containere individuale cu sistem de golire în partea inferioară.
Aceste insule sunt proiectate astfel încât să fie ușor accesibile pentru cetățeni, dar și să reducă riscul depozitării necorespunzătoare a deșeurilor.
În aprilie 2023, Municipiul Cluj-Napoca aproba documentația pentru finanțarea a 80 de insule ecologice supraterane digitalizate pentru deșeuri.
Proiectul este în valoare de 1.
120.
000 euro.
