LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 1095. Trump: SUA sunt „destul de aproape” de un acord cu Ucraina privind mineralele / Sondaj: 91% dintre ucraineni se opun negocierilor de pace fără participarea Ucrainei / Zelenski şi Scholz discută „modalităţi de a obţine o pace justă” în Ucraina

Spread the love

Războiul din Ucraina, ziua 1095.

Trump: SUA sunt „destul de aproape” de un acord cu Ucraina privind mineralele / Sondaj: 91% dintre ucraineni se opun negocierilor de pace fără participarea Ucrainei Dronele operate de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) au lovit o substaţie care alimentează staţia de pompare a petrolului Novovelychkovskaya din Krasnodar Krai din Rusia pe 20 februarie, perturbând efectiv operaţiunile acesteia, relatează The Kyiv Independent.

Potrivit sursei, staţia este una dintre „instalaţiile-cheie pentru transportul petrolului în regiunea Kuban, care aprovizionează rafinăriile de petrol Afipsky şi Ilysky”.

Autorităţile ruse evaluează în prezent pagubele, a precizat sursa.

Marea Britanie se pregăteşte să anunţe noi măsuri de sprijinire a Kievului şi de responsabilizare a Moscovei cu ocazia celei de-a treia aniversări a invaziei la scară largă a Ucrainei de către Rusia, relatează The Telegraph.

Vezi mai multe articole din categoria externe Sursa citată raportează că una dintre ideile discutate este furnizarea de arme suplimentare, însă nu a fost luată încă nicio decizie finală.

În plus, Ministerul britanic de Externe va anunţa un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, iar Ministerul de Interne va anunţa o represiune împotriva „banilor murdari” ruseşti.

Este posibil ca aceasta să se refere la oligarhii apropiaţi de Putin, a declarat o sursă guvernamentală pentru The Telegraph.

Preşedintele Volodimir Zelenski şi cancelarul german Olaf Scholz au discutat despre „modalităţile de a obţine o pace justă în Ucraina” în timpul unei convorbiri telefonice din 21 februarie.

Potrivit unei declaraţii a lui Steffen Hebestreit, purtătorul de cuvânt al guvernului federal german, Scholz „şi-a reiterat solidaritatea continuă şi neclintită cu Ucraina” şi a asigurat că Germania va continua să sprijine Ucraina în strânsă coordonare cu partenerii europeni şi internaţionali până la „obţinerea unei păci juste, cuprinzătoare şi durabile”.

Uniunea Europeană pregăteşte un pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de aproximativ 20 de miliarde de euro, a raportat Bloomberg pe 21 februarie, citând o sursă familiarizată cu această chestiune.

Cel mai recent pachet urmăreşte să consolideze poziţia strategică a Ucrainei, în timp ce preşedintele american Donald Trump face presiuni pentru un acord rapid de încetare a focului cu Rusia.

Sprijinul militar suplimentar ar viza aprovizionarea Kievului cu sisteme de apărare aeriană, muniţie de artilerie, rachete cu rază lungă de acţiune şi drone, potrivit Bloomberg.

Persoane familiarizate cu planurile au declarat că detaliile discuţiei vor fi discutate la o viitoare reuniune a miniştrilor de externe.

91% dintre ucrainenii intervievaţi se opun negocierilor de pace între SUA şi Rusia fără participarea Ucrainei, sugerează un sondaj publicat pe 21 februarie de firma ucraineană de sondaje Rating.

Sondajul, comandat între 20 şi 21 februarie, vine pe fondul îngrijorărilor tot mai mari la Kiev şi în rândul aliaţilor europeni cu privire la schimbarea poziţiei Washingtonului faţă de război, în special după ce SUA au purtat discuţii directe cu Rusia în Arabia Saudită în această săptămână.

Îngrijorările de la Kiev au continuat să crească pe 21 februarie, când preşedintele american Donald Trump a afirmat, vineri, că preşedintele Volodimir Zelenski nu este esenţial pentru negocierile de încheiere a războiului Rusiei în Ucraina.

Sondajul a fost realizat în toate regiunile ţării, cu excepţia celor aflate în prezent sub ocupaţie rusă, şi a chestionat 1.

200 de adulţi.

Statele europene consideră că refuzul noii administraţii americane de a numi Rusia agresor ar putea semnala retragerea lor din grupul de ţări care pregătesc un tribunal special pentru crimele ruseşti împotriva Ucrainei, scrie The Telegraph.

Oficialii occidentali intervievaţi de The Telegraph spun că reprezentanţii SUA au refuzat să numească Rusia drept agresor la o reuniune a Core Group, grupul de ţări care pregătesc un tribunal special pentru Rusia.

O notă diplomatică consultată de The Telegraph arată că oficialii europeni au fost „şocaţi” de declaraţiile SUA la o serie de reuniuni internaţionale potrivit cărora Rusia ar trebui invitată înapoi în „lumea civilizată”.

Statele Unite sunt „destul de aproape” de semnarea unui acord cu Ucraina privind mineralele din pământuri rare, a afirmat vineri preşedintele american Donald Trump, scrie The Kyiv Independent.

Comentariile lui Trump vin după rapoartele conform cărora SUA au trimis Ucrainei o versiune revizuită a acordului pe 20 februarie, după ce preşedintele Volodimir Zelenski a respins o propunere iniţială prezentată pe 12 februarie.

Lasă un răspuns