Elon Musk și vicepreședintele american JD Vance, noi critici la adresa României: „Nu ai valori comune dacă anulezi alegerile pentru că nu-ți place rezultatul”.

Spread the love

  Vicepreședintele american a criticat joi din nou anularea alegerilor prezidențiale din România, afirmând că nu poți avea valori democratice comune cu Statele Unite dacă „anulezi alegerile pentru că nu-ți place rezultatul”, notează G4media.

roÎntr-un discurs susținut la conferința conservatorilor americani CPAC, Vance a reluat practic acuzațiile formulate recent la Conferința pentru Securitate de la München.

„Nu ai valori comune (cu SUA – n.

red.

) dacă anulezi alegerile pentru că nu-ți place rezultatul, și asta s-a întâmplat în România”, a spus el, într-un nou val de critici adresat statelor europene.

Săptămâna trecută, în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, vicepreședintele american JD Vance a susținut că decizia de anulare a alegerilor prezidențiale din România a fost luată „pe baza suspiciunilor șubrede” și a făcut o serie de declarații tăioase cu privire la libertatea de exprimare și erodarea democrației europene.

Discursul vicepreședintelui american a provocat un val de reacții negative în rândul oficialilor europeni și al experților în securitate națională.

Și Elon Musk a publicat un nou mesaj pe X legat de anularea alegerilor prezidențiale din România.

De această dată, miliardarul a lansat un atac la președintele Curții Constituționale, Marian Enache, potrivit Hotnews.

ro„Tipul ăsta e un tiran, nu un judecător”, a scris Musk pe X.

Miliardarul CEO al Tesla şi SpaceX a redistribuit o postare despre Marian Enache publicată de Mario Nawfal, un susținător al mișcării MAGA.

Mario Nawal a scris pe X: „Marian Enache, președintele Curții Constituționale a României, insistă că legea trebuie respectată, respingând presupusele presiuni ale SUA pentru a-i permite lui Călin Georgescu să candideze din nou la alegerile din mai”.

Într-un interviu recent acordat Juridice.

ro, președintele Curții Constituționale, Marian Enache, a exclus posibilitatea reluării turului doi al alegerilor prezidențiale și a arătat că cererile de revizuire a hotărârii din decembrie sunt în afara cadrului procesual.

În legătură cu subiectul probelor în baza cărora au fost anulate alegerile, Enache a spus că CCR nu verifică dovezile depuse de autoritățile statului sau de cei care depun contestații, ci se asigură că procesul electoral s-a realizat în parametrii legali și constituționali.

Marian Enache a explicat că decizia de anulare a fost luată exclusiv pe baza documentelor declasificate de CSAT, care au arătat că „au existat interferențe în desfășurarea procesului electoral”, și a fost una „de apărare a statului român și a democrației constituționale“.

Lasă un răspuns