Anul trecut, Clujul a dispus de un buget de aproape 4 miliarde de lei.
Astfel, în 2024, bugetul general al municipiului Cluj-Napoca a fost de de 802.
461.
396 euro.
Potrivit primarului Emil Boc, în 2025, bugetul Clujului va fi mai mare cu circa 4%-5%.
Primăria va continua susținerea proiectelor culturale și sportive din oraș, iar în acest an alocarea va fi majorată cu 10%.
Proiectele culturale și sportive din Cluj au beneficiat anul trecut de peste 7 milioane de euro finanțări nerambursabile.
„Vom avea o creștere de 4%-5% a bugetului municipiului Cluj-Napoca.
Voi propune ca în materie de alocări pentru sectorul cultural și sectorul sportiv, ONG, pentru toate activitățile pe care noi le finanțăm din alocări pentru sănătate, pentru culte, să crească cu 10%.
Chiar dacă bugetul crește cu 4%, sumele pe care le propunem, raportate la cele de anul trecut, să fie cu 10% mai mari, tocmai pentru a arăta că municipalitatea sprijină orașul prin diversele activități care fac posibilă viața de calitate la Cluj, astfel încât acestea să meargă mai departe.
De la activitățile culturale și artistice, până la cele sportive, de la sănătate la culte și de la activitatea organizațiilor non-guvernamentale până la diverse alte manifestări care au loc în Cluj-Napoca.
Este un angajament pe care l-am făcut odată cu lansarea discuției despre bugetul Clujului pentru anul 2025”, a explicat, joi, primarul Emil Boc prin intermediul unui mesaj video publicat pe pagina sa de Facebook.
Emil Boc a anunțat majorarea alocărilor pentru proiectele care cresc calitatea vieții din Cluj pentru a asigura „predictibilitate”, astfel încât evenimentel culturale și sportive, dar nu numai să poată fi desfășurate în continuare.
Cei mai mulți bani de susținere a proiectelor din Cluj provin din fonduri europene și naționale, dar și din „economia mai bună” a orașului.
„Deci există previzibilitate: față de ce a fost anul trecut, se poate conta pe 10% mai mult.
Fondurile vin din economia mai bună a orașului, dar mai ales prin faptul că cei mai mulți bani îi aducem din fonduri europene, PNRR și fonduri naționale pentru marile proiecte care dezvoltă Clujul.
Dacă nu am avea această «mina de aur», nu am avea posibilitatea să menținem în continuare nivelul de finanțare pentru toate proiectele complementare pe care le avem: de la transport gratuit pentru studenți și pensionari, pentru proiectele sociale, pentru susținerea persoanelor cu dizabilități, pentru susținerea programului care vizează «Masa caldă» sau pentru susținerea proiectului de acordare a serviciului stomatologic gratuit”, a explicat Emil BocÎn lipsa susținerii financiare consistente, asigurate de Primărie, multe școli ar functiona la cote de avarie sau ar putea fi închise.
Astfel, administrația locală pune 60% din fondurile necesare pentru funcționarea școlilor și devoltarea proiectelor educaționale.
„Aceste fonduri ne permit susținerea consistentă a proiectelor educaționale.
Repet, dacă noi n-am investi în educație sume suplimentare față de ceea ce primim de la bugetul de stat, care acoperă circa 40% din necesar, dacă noi n-am pune 60% finanțare complementară unele școli le-am închide în municipiul Cluj-Napoca.
Iar altele ar putea funcționa doar la avarie.
Faptul că noi am investit în educație și am asigurat funcționalitatea școlilor se vede în rezultatele copiilor la școală”, a explicat primarul Clujului, Emil Boc.
Modernizarea școlilor, digitalizarea universităților, realizarea de noi grădinițe și a unui campus pentru învățământul dual sunt doar câteva dintre proiectele dezvoltate în județul Cluj din bani europeni.