Controverse privind telefoanele în școli. Ce poziție a luat ministrul Daniel David?

Spread the love

  Din septembrie anul trecut, potrivit noului statul al elevului, în anul școlar 2024-2025 telefoanele mobile au fost interzise în timpul orelor.

 Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a afirmat, joi, că nu susține interzicerea totală a telefoanelor mobile în școală, însă, în spiritul practicilor psihopedagogice și al reglementărilor legale existente, trebuie să fie asigurat un control „riguros” în privința utilizării acestora în sălile de curs, pentru a ajuta când este cazul și pentru a evita „interferența perturbatoare” cu actul educațional.

„Toți actorii sistemului de educație – elevi, profesori, părinți – trebuie să cunoască aceste reglementări și să le implementeze riguros și curajos, inclusiv pe linia sancțiunilor existente.

 În cazul specific al telefoanelor mobile, așa cum am mai declarat, nu susțin interzicerea totală a acestora în școală, însă, în spiritul practicilor psihopedagogice și al reglementărilor legale existente, trebuie să asigurăm un control riguros în privința utilizării acestora în sălile de curs, pentru a ajuta când este cazul și mai ales pentru a evita interferența perturbatoare cu actul educațional”, a declarat ministrul Daniel David, potrivit informării publicate de Ministerul Educației.

 Ministerul Educației a solicitat tuturor inspectorilor și directorilor de unități școlare examinarea regulamentelor proprii privind prevenirea, controlul și sancțiunile impuse în astfel de situații, inclusiv evaluarea modalității de implementare a acestora.

„Obiectivul este protejarea contextului educațional și a intereselor educaționale ale elevului, implicit ale statutului cadrului didactic”, a transmis Ministerul Educației și Cercetării.

 Reprezentanții ministerului reamintesc că, în cazul concret al telefoanelor mobile, există – prin lege și prin alte norme legale subsecvente – reglementări privind interdicția utilizării acestora pe durata orelor de curs, cu excepția situațiilor în care sunt folosite cu acordul cadrului didactic în scop educațional.

Conform noului statut al elevului sunt prevăzute restricții cu privire la folosirea telefoanelor mobile la școală, cu excepția situațiilor în care sunt folosite cu acordul cadrului didactic în scop educațional.

Mai multe state europene, precum Belgia, Franța,  Grecia, Spania, Italia au introdus interdicţii sau restricţii privind utilizarea telefoanelor mobile, pe fondul îngrijorărilor legate de impactul acestora asupra sănătăţii mintale a tinerilor.

Citiți monitorulcj.

ro și pe Google NewsFoto: Depositphotos.

comCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.

ro

Lasă un răspuns