Laura Buciu Laura Buciu Preşedintele Joe Biden a declarat vineri că acordul privind frontierele negociat în Senatul SUA este cel mai „dur şi corect” set de reforme posibil şi a promis că va „închide frontiera” în ziua în care va semna legea, scrie Reuters.
Biden susţine acordul privind frontiera din Senat; promite să „închidă graniţa” când semnează legea Discuţiile bipartizane au atins un punct critic pe fondul opoziţiei tot mai mari a republicanilor.
Unii republicani au stabilit că un acord privind securitatea frontierelor este o condiţie pentru continuarea ajutorului pentru Ucraina.
La începutul zilei, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, Mike Johnson, a declarat că acordul este „mort din faşă” în forma sa actuală, potrivit unei scrisori adresate legislatorilor republicani din Camera Reprezentanţilor, analizată de Reuters.
Vezi mai multe articole din categoria externe Biden, un democrat care candidează pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, s-a confruntat în timpul preşedinţiei sale cu un număr record de migranţi prinşi trecând ilegal frontiera dintre SUA şi Mexic.
Republicanii susţin că Biden ar fi trebuit să păstreze politicile restrictive ale fostului preşedinte republican Donald Trump.
„Ceea ce a fost negociat ar fi – dacă ar fi adoptat în lege – cel mai dur şi mai corect set de reforme pentru securizarea frontierei pe care l-am avut vreodată în ţara noastră”, a declarat Biden într-un comunicat.
„Mi-ar oferi, în calitate de preşedinte, o nouă autoritate de urgenţă pentru a închide frontiera atunci când aceasta devine copleşită.
Şi dacă mi se va da această autoritate, o voi folosi în ziua în care voi semna legea”, a mai spus el.
Casa Albă a fost de acord cu noi limite privind azilul la graniţă, inclusiv cu crearea unei puteri de expulzare care ar permite ca migranţii care trec ilegal frontiera dintre SUA şi Mexic să fie returnaţi rapid în Mexic dacă numărul de migranţi depăşeşte 4.
000 pe zi, au declarat trei surse familiare cu acest subiect.
Dacă întâlnirile ar depăşi 5.
000 pe zi, utilizarea autorităţii de expulzare ar deveni obligatorie, potrivit surselor care au solicitat anonimatul pentru a discuta detaliile negocierilor private.
În decembrie, întâlnirile au depăşit în medie, peste 9.
500 pe zi, potrivit statisticilor guvernului american publicate vineri.