Pe 28 februarie, cerul nopții va oferi un spectacol rar întâlnit: alinierea celor șapte planete vizibile.
Acest fenomen astronomic excepțional nu va mai putea fi observat până în 2040, ceea ce îl transformă într-o ocazie unică pentru pasionații de astronomie și fotografie.
Fenomenul promite să atragă privirile celor care iubesc cerul înstelat și să ofere o oportunitate deosebită de captare a unor imagini spectaculoase.
Pentru a înțelege mai bine importanța acestui moment și modul în care poate fi imortalizat, monitorulcj.
ro a stat de vorbă cu un expert în domeniu, cu Ștefan Pop-Coț, vicepreședintele Societății Române pentru Astronomie Culturală și fondator al Observatorului Astronomic Mobil.
Potrivit lui Ștefan Pop, ceea ce vedem pe cer este o „aliniere aparentă”, o iluzie optică generată de pozițiile relative ale planetelor față de observatorii de pe Pământ.
În ciuda faptului că ar putea părea că toate cele 7 planete sunt vizibile simultan, nu toate sunt ușor accesibile cu ochiul liber„Este important de știut că alinierea pe care o vedem noi este fix cu viziunea noastră de pe Pământ.
În spațiu ele nu sunt aliniate.
Am văzut în articole de presă fotografii care le arată într-o linie dreaptă.
Este greșit.
Ele sunt total random (aleator – n.
red.
) în spațiu, dar noi le vedem într-o linie pe cer pentru că este o aliniere aparentă.
Nu o să se vadă 7 (planete – n.
red.
) pentru că Mercur se vede foarte greu și este important de menționat că cu ochiul liber putem vedea doar 3.
Am verificat poziția planetelor pe 28.
Saturn și Mercur o să fie foarte aproape de Soare și foarte greu de observat.
Imediat după apusul Soarelui, în crepuscul, deci când încă este lumină.
În rest, prin telescop 5 planete: Venus, Neptun, Uranus, Jupiter și Marte, iar cu ochiul liber doar Venus, Jupiter și Marte.
Ele se mișcă pe cer diferit față de stele și zilnic li se modifică puțin pozițiile.
Asa că pe 28 Saturn o să fie cel mai jos chiar dacă acum este Mercur cel mai jos”, a declarat Ștefan Pop.
Totuși, acest fenomen reprezintă o oportunitate rară de a observa toate planetele în același interval de timp.
În această perioadă, planete pot fi observate pe cer imediat după apusul Soarelui, iar spectatorii pot vedea alinierea acestora de la vest la est, ceea ce face fenomenul deosebit de atractiv.
„Ce este frumos acum este faptul că apar toate cam la aceeași oră pe cer și le putem vedea imediat după apusul Soarelui și se văd de la vest la est și de asta sunt mai atractive.
În restul anului se pot observa, dar nu la aceeași oră (…) E fain că le putem vedea pe toate cu telescopul”, a adăugat Ștefan.
Pentru a avea o viziune clară asupra planetelor vizibile în perioada aceasta, este important să alegi un loc cu un orizont deschis, departe de lumina orașului.
Locuri ideale pentru observarea planetelor: Cetățuia și Feleacu.
„Trebuie să fie un orizont deschis și ce îmi vine acum în minte este Cetățuia, lângă Belvedere, în zona unde se vede orașul.
Lumina orașului o să încurce puțin vederea spre Saturn, Neptun și Uranus nu se văd cu ochiul liber și trebuie telescop.
Și cu telescop eu ies în Feleacu, lângă observatorul astronomic, pentru că este un orizont mai deschis și mult mai sus”, a transmis Ștefan.
De asemenea, Ștefan Pop organizează cu Societatea Română pentru Astronomie Culturală în perioada 28 februarie-3 martie, o tabără pentru pasionații de astronomie.
Cei interesați se pot înscrie printr-un mesaj la următoarele conturi de Facebook: Ștefan Pop-Cot, Observator astronomic mobil sau Societatea Română pentru Astronomie Culturală.
„În 28 februarie-2 martie avem o tabără la o cabană din Alba unde mergem să le arătăm oamenilor, pe lângă planetele acestea și galaxii.
Avem 45 de locuri în cabană și momentan suntem 20.
Este un StarParty național.
Îl facem de două ori pe an, unul vara și unul iarna, pentru că sunt lucruri diferite pe cer și este inclus și un workshop de astrofotografie pentru pasionați, cei care vor să învețe să fotografieze cerul, atât cu camere simple cât și cu telescoape”, a adăugat Ștefan Pop.
![](https://monitorulcj.ro/documente/stories//2025/02/10/67a9e118c660f_observatori-feleacu-sursa-stefan-pop-cot-photographer-facebook.jpg)