Luni, ziua boicotului anunțat de Călin Georgescu în supermarketuri. Daniel Buda (PNL): „Cetățenii români nu trebuie să se lase manipulați”

Spread the love

  Candidatul pro-rus la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie Călin Georgescu și-a îndemnat susținătorii la boicotarea produselor din supermarketuri, pe modelul Croației.

 Gestul său a fost urmat și de alți lideri extremiști, în frunte cu liderul AUR, George Simion.

Aceștia susțin că, în mod fals, că marile lanțuri de supermarketuri declară profit zero și nu promovează producătorii români.

Reacţiile nu au întârziat să apară.

 Aplicația specializată Termene.

ro arată că lanțul francez Carrefour a raportat un profit de 249 milioane lei în 2023, Lidl Discount a avut un profit de peste un miliard de lei, Kaufland a avut un profit de 864 milioane lei, iar Mega Image a avut un profit de 218 milioane de lei.

 Eurodeputatul Daniel Buda a publicat pe Facebook un videoclip în care își face cumpărăturile dintr-un supermarket din Cluj, explicând că are o altă părere față de Călin Georgescu și că supermarketurile au rolul lor.

  „Cetățenii români nu trebuie să se lase manipulați! Susțin piețele locale și lanțurile scurte de aprovizionare, dar supermarketurile sunt complementare în garantarea securității alimentare”, a scris europarlamentarul.

 Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, le transmite celor care fac politică în momentul da faţă să dea jos labele de pe fermierii şi procesatorii români şi îi invită în Comitetul de monitorizare a preţurilor, constituit la ministerul de resort, pentru anumite discuţii privind practicile comerciale neloiale.

„Eu am transmis public ce am avut de transmis şi încă o dată rog pe toată lumea – şi pe cei care fac politică în momentul faţă – să lase fermierii, să lase procesatorii în pace, să nu creeze dificultăţi financiare producătorilor români şi, în continuare, dacă au anumite discuţii privind practicile comerciale neloiale privind partea de comerţ – unde partea de comerţ este integrată la Ministerul Economiei, dar asta este întotdeauna, chiar dacă n-am atribuţii în comerţ am intervenit prompt pentru fermierii şi procesatorii români – să vină să stea la masa discuţiei cu noi, la Comitetul de monitorizare pe care îl avem constituit la nivelul Ministerului Agriculturii.

Dacă vorbim de politică, eu îi rog pe toţi să dea jos labele de pe fermierii şi procesatorii români”, a declarat, luni, ministrul.

El a reiterat că în lanţurile de magazine de retail 70% dintre produsele procesate, la raft, sunt româneşti.

Întrebat dacă există un studiu în acest sens, el a răspuns: „Studiul normal că există.

Există studiu şi la Consiliul Concurenţei, dar dacă vrei şi mergeţi cu mine într-un magazin de retail şi luăm un produs, aliment de bază, făina, nu există decât un singur produs care vine din import, celelalte 12 sunt realizate de procesatorii români.

Dacă mergem pe gama de ulei, acelaşi lucru se întâmplă”.

Lasă un răspuns