Uniunea Europeană va acorda Republicii Moldova 250 de milioane de euro în acest an pentru a consolida securitatea energetică în urma deciziei Rusiei de a întrerupe livrările de gaz către regiunea separatistă Transnistria, informează AFP.
Gazprom a întrerupt livrările către regiunea separatistă Transnistria din Moldova la începutul anului din cauza unui litigiu cu Republica Moldova.
Transnistria şi-a declarat independenţa după destrămarea Uniunii Sovietice, dar este recunoscută la nivel internaţional ca parte a Moldovei.
„Rusia şantajează Moldova cu energie, la fel cum a încercat odată cu UE.
Strategia noastră cuprinzătoare.
.
.
va pune capăt acestui lucru”, a scris pe platforma X şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Vezi mai multe articole din categoria externe După o conferinţă de presă la Chişinău, comisarul european pentru Extindere, Marta Kos, a scris pe aceeaşi reţea de socializare că „o economie mai puternică şi securitatea energetică sunt esenţiale pentru prosperitatea Moldovei în Europa”.
Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a salutat noua finanţare, afirmând că UE a fost „întotdeauna.
.
.
aici pentru a ne sprijini în situaţii dificile”.
Guvernul de la Chişinău obişnuia să se bazeze pentru o mare parte din energia electrică din Moldova pe o centrală electrică din Transnistria, dar după ce Rusia a întrerupt livrările de gaze, a trecut la importurile din România.
UE va oferi, de asemenea, 60 de milioane de euro locuitorilor din Transnistria, deşi ajutorul va fi „condiţionat de luarea unor măsuri privind libertăţile fundamentale şi drepturile omului”.
Moldova a început sâmbătă să transporte gaz finanţat de UE către Transnistria, după un ajutor de urgenţă iniţial de 30 de milioane de euro din partea Uniunii Europene.
Moldova a acuzat Rusia că a provocat o criză energetică pentru a destabiliza ţara înainte de alegerile parlamentare, cu scopul de a instala un guvern pro-rus la Chişinău.