Este vorba despre amidon, o moleculă care rezistă la digestie și care s-a dovedit eficientă în prevenirea mai multor tipuri de cancer, în special la persoanele cu predispoziție genetică.
Studiul, publicat în revista Cancer Prevention Research, a urmărit aproximativ 1.
000 de pacienți cu sindrom Lynch – o afecțiune ereditară care crește riscul de cancer.
Cercetătorii de la universitățile din Newcastle și Leeds au împărțit participanții în două grupuri în 1999.
Un grup a primit zilnic o pilulă cu amidon rezistent, echivalentul cantității găsite într-o banană necoaptă de mărime medie, iar celălalt grup a primit un placebo.
Rezultatele au fost remarcabile după aproape 20 de ani de monitorizare.
Profesorul John Mathers spune că amidonul rezistent a redus apariția mai multor tipuri de cancer cu peste 60%, în special în partea superioară a intestinului.
Descoperirea este crucială pentru că aceste tipuri de cancer sunt adesea depistate târziu.
Secretul stă în rezistența sa la acidul biliar din sistemul digestiv.
Ajuns în intestinul gros, amidonul fermentează și hrănește bacteriile benefice.
Oamenii de știință cred că acest proces ar putea modifica modul în care bacteriile metabolizează acizii biliari, împiedicându-i să deterioreze ADN-ul, deși această teorie necesită cercetări suplimentare.
Cea mai ieftină „pastilă” anti-cancer este în bucătăria taDeși amidonul s-a dovedit eficient în prevenirea cancerelor din tractul gastrointestinal superior și alte zone ale corpului, nu a demonstrat aceeași eficiență împotriva cancerelor intestinale.
Citiți monitorulcj.
ro și pe Google NewsFoto: depositphotos.
comCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.
ro