Criza poluării aerului din Balcani ameninţă sănătatea publică şi obiectivele de aderare la UE

Spread the love

În timp ce o mare parte a lumii încearcă să reducă folosirea combustibililor fosili, poluarea în ţările din Balcanii de Vest rămâne persistentă din cauza centralelor pe cărbune învechite, a maşinilor vechi şi a lipsei de bani pentru a rezolva problema, potrivit Reuters.

Criza poluării aerului din Balcani ameninţă sănătatea publică şi obiectivele de aderare la UE Oraşe relativ mici, precum Belgrad, capitala Serbiei, şi Sarajevo, capitala Bosniei, au ocupat frecvent primele locuri în topurile zilnice ale poluării globale, conform site-urilor web care monitorizează calitatea aerului la nivel mondial.

Acest lucru are efecte costisitoare asupra sănătăţii şi ar putea, de asemenea, să pună în pericol perspectivele acestor ţări de a adera la Uniunea Europeană, care are standarde de emisii mai stricte.

„În regiune nu există resurse pentru reducerea poluării aerului”, a declarat Mirko Popovic, director în cadrul think-tank-ului Renewables and Environmental Regulatory Institute din Belgrad.

Vezi mai multe articole din categoria externe În UE, emisiile nete de gaze cu efect de seră au scăzut cu aproximativ 40% din 1990, datorită adoptării energiei regenerabile, se arată într-un raport al Comisiei Europene publicat în noiembrie.

Ţările din Balcanii de Vest s-au angajat să reducă emisiile de carbon, însă dificultăţile economice au încetinit progresul.

Lasă un răspuns