Germanii care îşi obţin informaţiile prin TikTok sunt mai puţin predispuşi să perceapă China drept o dictatură, mai puţin critici faţă de invazia Rusiei în Ucraina şi mai sceptici cu privire la schimbările climatice şi eficacitatea vaccinurilor comparativ cu consumatorii altor surse media.
Concluziile sunt rezultatul unui sondaj, citat de Reuters, realizat de Allensbach pentru o fundaţie afiliată Partidului Liberal Democrat din Germania.
Sondajul, realizat pe un eşantion de aproximativ 2.
000 de persoane la sfârşitul anului 2024, arată că doar utilizatorii platformei X, deţinută de Elon Musk, mai au un nivel de înclinaţie similar către teorii conspiraţioniste.
Rezultatele vin într-un moment în care în Statele Unite TikTok a fost interzis momentan pe motive de securitate naţională.
Sondajul oferă argumente celor care susţin că platforma deţinută de compania chineză ByteDance contribuie la răspândirea dezinformării, afectând democraţiile pluraliste.
De asemenea, sondajul evidenţiază că tinerii sub 29 de ani, cei mai activi utilizatori ai TikTok, constituie un segment majoritar al susţinătorilor partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), care se află pe locul doi în sondajele de opinie înaintea alegerilor din 23 februarie.
Vezi mai multe articole din categoria social Studiul relevă că doar 28,1% dintre utilizatorii TikTok consideră China o dictatură, comparativ cu 57% dintre cititorii de ziare şi 56,5% dintre consumatorii de televiziune publică.
În ceea ce priveşte sprijinul pentru Ucraina, 40,2% dintre cititorii de ziare naţionale sprijină susţinerea Kievului împotriva invaziei ruse, în timp ce doar 13,6% dintre utilizatorii TikTok împărtăşesc această opinie.
De asemenea, utilizatorii TikTok sunt mai sceptici faţă de vaccinuri, doar 69% dintre aceştia crezând că acestea au salvat milioane de vieţi, comparativ cu 71% dintre tinerii sub 29 de ani în general.
Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, vicepreşedinta fundaţiei care a comandat sondajul, a subliniat că tinerii sunt mult mai vulnerabili la dezinformare, iar TikTok joacă un rol decisiv în acest proces.
Ea a avertizat că răspândirea dezinformării chineze şi ruse reprezintă un risc pentru democraţiile occidentale.
Totodată, sondajul arată că utilizatorii TikTok sunt mai puţin înclinaţi să creadă că China şi Rusia răspândesc informaţii false şi mai predispuşi să creadă că guvernul german face acest lucru.