Întrebat despre o posibilă desfăşurare de trupe germane pentru a ajuta la securizarea unei zone tampon între Rusia şi Ucraina, în cazul în care s-ar ajunge la un acord în acest sens, Pistorius a declarat: „Suntem cel mai mare partener NATO din Europa.
Evident, vom avea un rol de jucat”.
El a spus că problema „va fi discutată în timp util”.
Ideea unei misiuni de menţinere a păcii cu trupe occidentale a apărut în contextul presupusului plan pentru pace al preşedintelui-ales Donald Trump, care prevede crearea unei zone tampon în Ucraina, între teritoriul ocupat şi cel independent, şi păstrarea de către Rusia a teritoriilor ocupate până în prezent.
Vezi mai multe articole din categoria externe Întrebat despre contribuţia pe care Germania ar trebui să o aducă la cheltuielile de apărare ale NATO, Pistorius a spus: „Ar trebui să vorbim mai degrabă de trei procente decât de două”.
În prezent, Germania alocă aproximativ două procente din PIB pentru apărare.
Trump, care se întoarce luni la Casa Albă, a declarat în timpul campaniei electorale că va pune capăt conflictului dintre Ucraina şi Rusia în mai puţin de 24 de ore.
De atunci, tabăra sa a indicat că are nevoie de mai mult timp.
Cu toate acestea, discuţiile ar putea începe în curând, în special cu o întâlnire între Trump şi preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.
Însă Ucraina nu se află în prezent într-o poziţie suficient de puternică pentru a începe orice negocieri de pace cu Rusia, a declarat secretarul general al NATO, Mark Rutte.
Pistorius a declarat că Rusia ocupă în prezent „18 sau 19 la sută din teritoriul ucrainean”.
Dar, în ciuda celor aproape trei ani de război, Moscova „nu a câştigat mai mult” decât atât şi a suferit „pierderi importante în propria armată” în această încercare.