Un avion de supraveghere al marinei franceze, care participa la o misiune NATO, a fost vizat miercuri de armata rusă deasupra Mării Baltice, a confirmat joi o sursă militară franceză.
Sursa foto: X Aflat într-o misiune de răspuns la actele recente de sabotaj asupra cablurilor subacvatice din regiune, aeronava a fost supusă unei „tentative de bruiaj” şi a fost „marcată cu un radar de ghidare a tirului”, potrivit unui comunicat al armatei franceze, citat de Le Figaro.
„O acţiune agresivă” „Faptul de a ‘ilumina’ un avion care evoluează în ape internaţionale indică o acţiune agresivă”, a explicat colonelul Guillaume Vernet, purtătorul de cuvânt al statului major al armatei franceze, termenul „iluminare” fiind utilizat în jargonul militar pentru a desemna ţintirea unui obiectiv cu radar.
Colonelul Vernet a adăugat că astfel de incidente „nu sunt excepţionale în această zonă” şi arată că „Rusia nu rămâne pasivă”.
Vezi mai multe articole din categoria externe „Rusia a transmis, într-un mod controlat, un semnal de ostilitate, dar profesionalismul echipajului nostru a prevenit orice escaladare, iar misiunea a continuat”, a precizat oficialul francez.
El a subliniat că o eventuală acţiune împotriva unui avion NATO „ar putea provoca o escaladare rapidă şi gravă între Rusia şi Alianţă”.
Generalul american Christopher Cavoli, comandantul forţelor NATO din Europa, a calificat incidentul drept „destul de grav” şi a afirmat că astfel de provocări „depașesc frecvent graniţele Europei”.
Avionul francez, un Atlantic 2, decolase miercuri din Bretania şi a efectuat o misiune de cinci ore în largul ţărilor baltice şi al Suediei, inspectând aproximativ 200 de nave, majoritatea civile.
Niciun vas suspect nu a fost identificat în timpul zborului.
Acest incident survine pe fondul unor tensiuni în creştere în Marea Baltică, unde mai multe cabluri subacvatice de telecomunicaţii şi alimentare electrică au fost avariate în ultimele luni.
Liderii europeni şi experţii suspectează Rusia de implicare în aceste acte de „război hibrid”.
La 25 decembrie, cablul electric EstLink 2, care conectează Finlanda şi Estonia, împreună cu alte patru cabluri de telecomunicaţii, a fost avariat.
Daune similare au fost raportate în apele Suediei la începutul lunii decembrie.
Poliţia finlandeză investighează rolul unui petrolier sub pavilionul Insulelor Cook, Eagle S, suspectat de sabotaj, acesta fiind reţinut pentru cercetări.