Scăderea populației de vârstă activă a afectat deja mai multe state europene.
Contrar așteptărilor ca presiunea pe marile orașe să scadă, fenomenul de concentrare a populației se va aceentua pe termen mediu și lung, astfel că tinerii vor continua să plece din cele mai îmbătrânite orașe, iar opțiunea acestora va fi reprezentată de cele câteva orașe atractive din țară, precum este cazul Clujului, devenite orașe-magnet.
Potrivit City Index 2024, Clujul deschide clasamentul național în ceea ce privește calitatea vieții, fiind pe prima poziție în topul performanței urbane din RomâniaDupă 2029, va începe marea pensionare a „decrețeilor”.
Îmbătrânirea accelerată a populației va continua să alimenteze fenomenul de migrare a tinerilor spre orașele-magnet.
În acest sens, va exista o presiune deosebit de mare pe orașele din țară de a „performa”, conform analizei Rethink Romania.
Astfel, presiunea de a fi un loc atractiv, ca oraș, se va accentua.
După 2030, tendințele demografice vor face din atractivitatea orașelor un atu important în ceea ce va fi un joc cu sumă nulă: de multe ori orașele performante vor crește pe seama celor care nu oferă perspective economice adecvate sau un stil de viață dezirabil tinerilor înalt calificați, arată analiza citată.
În urma studiului City Index 2024, care identificase o serie de componente majore pentru menținerea atractivității orașelor, precum calitatea locuirii, puterea economică și dinamismul cultural, social și demografic al orașului, analiza Rethink Romania observă tendința de concentrare demografică în anumiți poli.
Astfel, dacă cele mai multe orașe din partea sudică a României, cu excepția Capitalei, s-au confruntat cu un declin accentuat pe durata tranziției, Transilvania, în contrast, s-a remarcat prin natura policentrică a dezvoltării.
Clujul, alături de București, Timișoara, Iași, Brașov și Sibiu, figurează printre cei șase mari poli de dezvoltare cu reziliență demografică.
Tot mai multe dovezi arată că boom-ul economic din ultimii 20 de ani s-a tradus diferit pentru orașele din România.
O parte dintre orașe, precum este cazul Clujului, au profitat și și-au consolidat poziția în economia națională, au devenit atractive și au reușit să ofere o gamă diversificată de servicii cetățenilor.
Altele au profitat de avantajele naturale pe care le au, de exemplu proximitatea față de frontiera de Vest sau marile căi de comunicare.
Însă, potrivit analizei citate, în condițiile în care dezvoltarea relativă a orașelor pare să fie măcar parțial condiționată de o populație numeroasă, există riscul ca cele mai puțin atractive municipii să se confrunte cu un declin al ofertei de servicii publice și private și implicit cu formarea unui cerc vicios al declinului.
Dezvoltarea accelerată a Clujului se datorează în bună măsură capacității sale de atragere a investițiilor străine, în special în sectorul IT&C, în jurul cărora s-a dezvoltat un ecosistem vibrant și divers de afaceri care include atât corporații, cât și un număr important de businessuri antreprenoriale de dimensiuni mici și medii.
Clujul este astăzi un important centru de cercetare și dezvoltare pentru companii multinaționale din IT, industria auto și industriile conexe, precum și locul de naștere al mai multor startup-uri inovatoare din domeniul tehnologiilor de vârf.
Prin intermediul evenimentelor culturale, a festivalurilor Untold și TIFF, dar și a evenimentelor sportive pe care le găzduiește Clujul are o vibrație unică în topul orașelor la nivel național și oferă tinerilor, dar nu numai, o viață culturală diversificată și o gamă variată de opțiuni pentru petrecerea timpului liber.