LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 1055. Suedia îşi va spori prezenţa militară în Marea Baltică în urma unui presupus sabotaj de cablu / Militarii nord-coreeni din Ucraina, instruiţi să se autodetoneze înainte de a fi capturaţi / Rusia reduce numărul de atacuri cu drone pentru prima dată în aproape un an

Spread the love

Războiul din Ucraina, ziua 1055.

Suedia îşi va spori prezenţa militară în Marea Baltică în urma unui presupus sabotaj de cablu / Zelenski: Premierul slovac Fico a refuzat ofertele Kievului de a ajuta la aprovizionarea cu gaze Comisia Europeană a alocat un ajutor umanitar suplimentar de 148 de milioane de euro pentru Ucraina şi refugiaţii ucraineni din Moldova, potrivit Ukrainska Pravda.

Finanţarea anunţată va fi utilizată pentru proiecte umanitare în Ucraina şi Moldova.

Împreună cu acest pachet de 148 de milioane de euro, valoarea totală a fondurilor alocate de Comisia Europeană pentru ajutor umanitar în favoarea Ucrainei ajunge la peste 1,1 miliarde de euro.

Serviciul britanic de informaţii a analizat atacurile cu drone ale Rusiei pe teritoriul Ucrainei în decembrie 2024 şi a observat anumite schimbări, scrie Ukrainska Pravda.

Vezi mai multe articole din categoria externe Serviciile britanice de informaţii au observat că, în decembrie 2024, Rusia a lansat aproximativ 1.

700 de drone de atac de diferite tipuri împotriva Ucrainei.

Actualizarea spune că aceasta este mai puţin decât în noiembrie 2024, când au fost lansate 2.

300 de drone.

Aceasta este prima dată din martie până în aprilie 2024 când numărul de drone a scăzut.

Administraţia Biden se concentrează pe asigurarea unei baze solide de politică externă pentru viitoarea administraţie a preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, inclusiv în ceea ce priveşte războiul Rusia-Ucraina, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken, potrivit The Kyiv Independent.

„Ceea ce are sens este să ne asigurăm că oferim următoarei administraţii, viitoarei administraţii Trump, cea mai puternică mână posibilă pe care să o joace în întreaga lume, fie că este vorba despre Ucraina sau despre orice altceva”, a declarat Blinken.

Lituania va preda în această săptămână Ucrainei 4.

500 de drone în valoare de 5 milioane de euro, a anunţat ministrul lituanian al apărării Dovilė Šakalienė pe X.

Ministrul apărării a menţionat că, în cadrul ultimei reuniuni a guvernului, a fost aprobat un proces accelerat de transfer al proprietăţii de stat, reducând astfel întârzierile birocratice în furnizarea de ajutor Ucrainei.

Serviciile de informaţii sud-coreene au raportat că cel puţin 300 de soldaţi nord-coreeni au fost ucişi şi alţi 2.

700 au fost răniţi în războiul împotriva Ucrainei, anunţă agenţia de presă sud-coreeană Yonhap.

Agenţia de informaţii a analizat o înregistrare video recent obţinută a operaţiunilor de luptă şi a observat că „pierderile masive” în rândul soldaţilor nord-coreeni trimişi să sprijine războiul Moscovei în Ucraina s-au datorat „lipsei lor de înţelegere a războiului modern”, inclusiv tragerii „inutile” asupra dronelor.

DeepState a raportat în noaptea de 12-13 ianuarie că trupele ruse au avansat în apropierea a opt aşezări din regiunea Doneţk.

„Inamicul a avansat în Chasiv Yar, Toretsk, Yantarne, Novovasylivka, lângă Yelyzavetivka, Zelenyi, Zvirove şi Kotlyne”, se arată în raport.

În prezent, ruşii se îndreaptă spre localităţile Kotlyne şi Udachne, situate pe drumul Mezhova-Pokrovsk.

Prim-ministrul slovac Robert Fico a refuzat ofertele de asistenţă ale Ucrainei în urma întreruperii fluxurilor de gaze ruseşti prin teritoriul ucrainean, a anunţat duminică preşedintele Volodimir Zelenski Comentariile lui Zelenski vin la scurt timp după ce Fico a criticat Ucraina ca fiind un partener de neîncredere şi l-a acuzat pe Zelenski de „cerşit şi şantajat” liderii europeni.

„Ne-am oferit ajutorul poporului slovac în timpul adaptării sale la absenţa tranzitului de gaze ruseşti, dar Fico a refuzat cu aroganţă”, a declarat Zelenski într-o postare pe X.

Suedia îşi va spori prezenţa militară în Marea Baltică prin desfăşurarea a trei nave de război şi a unui avion de recunoaştere radar ca răspuns la suspiciunea de sabotare a mai multor cabluri subacvatice, a declarat duminică premierul suedez Ulf Kristersson, scrie Kyiv Independent.

„Aceste nave de război sunt plasate sub comanda NATO şi sunt utilizate pentru a crea condiţii mai bune pentru o imagine a situaţiei maritime în Marea Baltică”, a declarat Kristersson în marja unei conferinţe privind securitatea la Salen.

În ultimele şase luni, mai multe cabluri de telecomunicaţii şi de energie de sub Marea Baltică au fost avariate, patru cabluri de telecomunicaţii şi un cablu de energie fiind secţionate pe 25 decembrie.

Lasă un răspuns