Măsurile de economisire a energiei din Transnistria au redus întreruperile de curent, însă criza energetică generată de oprirea gazului rusesc continuă să afecteze regiunea.
Autorităţile din regiunea transnistreană, controlată de ruşi, au anunţat reducerea treptată a duratei întreruperilor de curent, care iniţial ajungeau la opt ore pe zi.
Potrivit declaraţiilor oficiale, măsurile de economisire a energiei au permis scăderea acestora la cinci ore pe 10 ianuarie, iar duminică se estimează reducerea la trei ore, scrie Kyiv Independent.
Prim-viceprim-ministrul autoproclamat, Serghei Obolonik, a declarat că, datorită consumului eficient, Transnistria ar avea suficient gaz pentru a rezista până la sfârşitul lunii ianuarie.
Cu toate acestea, regiunea continuă să se confrunte cu dificultăţi majore, precum închiderea unor fabrici importante, inclusiv o fabrică de ciment din Rîbniţa şi o uzină de oţel.
Criza energetică din regiunea separatistă este rezultatul întreruperii livrărilor de gaze ruseşti către Republica Moldova, după ce Ucraina a refuzat prelungirea acordului de tranzit.
În timp ce Moscova acuză Chişinăul, autorităţile centrale moldovene consideră că Rusia foloseşte energia ca armă politică.
Vezi mai multe articole din categoria externe „De fiecare dată când Rusia vrea să-şi arate puterea, ea taie resurse vitale şi transformă oamenii în ostatici”, a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Chişinău.
Acesta a subliniat că nimeni nu ar trebui să trăiască „în frică şi în frig”.
În pofida crizei, conducerea Transnistriei neagă că ar fi primit asistenţă oficială din partea Guvernului moldovean pentru a-şi rezolva deficitul energetic.