Preluarea E.ON Energie România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată pe fondul îngrijorărilor legate de influența Rusiei

Spread the love

  La finalul anului trecut, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunța că vânzarea E.

ON Energie România către compania maghiară MVM ar putea intra în atenția Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

 Oferta Ungariei de preluare a E.

ON România ar putea fi blocată pe fondul temerilor legate de influența Rusiei, spune ministrul Burduja.

Oferta MVM de preluare a E.

ON este în curs de revizuire după ce au apărut suspiciuni cu privire la motivele din spatele acesteia, inclusiv temerile de influență rusă, potrivit ministrului român al energiei.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat pentru Financial Times că preluarea ar putea fi blocată din motive de securitate, într-o mișcare similară cu cea a Spaniei de anul trecut, când Madridul a oprit fuziunea unei companii feroviare cu una maghiară, parțial din cauza legăturilor sale cu Rusia, notează Hotnews.

ro„Am văzut precedentul din Spania în care o tranzacție care implică entitatea maghiară a fost respinsă”, a spus Burduja.

„Va trebui să luăm în considerare toate aceste lucruri când vom lua o decizie”, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja.

 E.

ON Energie România este unul dintre cei mai mari furnizori de gaze și electricitate din România, cu aproximativ 3,4 milioane de clienți.

În decembrie 2024, Ministerul Energiei arăta că statul român va utiliza toate pârghiile legale pentru evaluarea strictă a posibile tranzacţii prin care grupul ungar MVM va achiziţiona compania E.

ON Energie România.

Tot atunci, Sebastian Burduja semnala că nu exclude o sesizare a CSAT-ului de către Comisia pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD).

„În primul rând nu s-a întâmplat nicio achiziţie.

Deocamdată, compania germană E.

ON a acceptat de principiu cea mai bună ofertă pe care a primit-o, într-adevăr, din partea acestei companii maghiare.

 Achiziţia nu este finalizată până când statul român nu o aprobă eventual în Comisia de examinare a investiţiilor străine directe.

Comisia are dreptul legal de a sesiza CSAT-ul.

Părerea mea este că o va face, dar nu vreau să speculez aici”, anunța ministrul Energiei la finele anului trecut.

 MVM este a doua companie ca mărime din Ungaria după venituri și a fost principalul importator de gaz rusesc în Ungaria.

Compania maghiară s-a oferit să plătească până la 200 de milioane de euro pentru pachetul majoritar de acțiuni la Eon Energie

Lasă un răspuns