Avocatul Poporului, somat să atace „Ordonanța trenuleț” la CCR

Spread the love

  Confederația Națională Sindicală Cartel Alfa a solicitat Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituțională a României (CCR) „Ordonanța trenuleț”.

Potrivit lui Renate Weber, reprezentanții Confederației Naționale Sindicale Cartel Alfa au făcut cererea pe motiv că „Ordonanța trenuleț” este neconstituțională și a anunțat că instituția a înregistrat petiții privind acest act normativ de la mai multe persoane, potrivit Agerpres.

roAvocatul Poporului urmează să analizeze petițiile referitoare la „Ordonanța trenuleț”.

Confederația Națională Sindicală Cartel Alfa a tras un semnal de alarmă, pe 21 decembrie 2024, asupra politicilor de austeritate și a măsurilor economice bazate pe tăieri și înghețări de venituri, care reprezintă „soluții superficiale și dăunătoare pentru o economie deja fragilă și vulnerabilizată” de evenimentele politice din ultima perioadă.

Cartel Alfa a propus un plan bazat pe „soluții echilibrate”, care să sprijine economia, fără a sacrifica „nevoile reale” ale cetățenilor: creșterea veniturilor bugetare, prin colectare fiscală eficientă și introducerea de taxe progresive pentru marile averi; investiții în infrastructura socială, deoarece este imperativ să fie finanțată educația, sănătatea și asistența socială, pentru a reduce „decalajele sociale și regionale”; consolidarea parteneriatului social, având în vedere că politicile economice trebuie să fie rezultatul unui dialog real cu toate părțile implicate: sindicate, patronate și societatea civilă.

Ordonanţa privind unele măsuri fiscal-bugetare (OUG nr.

156 din 2024) a fost publicată în Monitorul Oficial în 31 decembrie 2024.

Măsurile fiscale au fost contestate de economiști, de patronatele din IT și de federațiile din turism, de Federația Patronală a Energiei  și de sindicatele din industria alimentară.

 Prin noile măsuri de austeritate promovate de coaliția PSD-PNL-UDMR, salariile și pensiile nu vor fi indexate pe parcusul anului 2025 și vor fi acordate la nivelul lunii decembrie 2024.

O altă măsură prevede neacordarea de ajutoare sau, după caz, de indemnizaţii la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de muncă/serviciu ori la trecerea în rezervă.

 

Lasă un răspuns