Bashar al-Assad a transferat sute de milioane de dolari la Moscova. Pentru ce erau folosiţi banii

Spread the love

În perioada 2018-2019, regimul lui Bashar al-Assad a transportat în Rusia peste 250 de milioane de dolari în numerar, în bancnote de dolari şi euro.

Transporturile, desfăşurate în 21 de zboruri, aveau ca scop consolidarea relaţiilor economice şi militare cu Kremlinul, în timp ce Siria era supusă sancţiunilor internaţionale.

Documentele arată că banii au fost depuşi la bănci ruseşti sancţionate, fiind folosiţi pentru achiziţii strategice precum grâu, componente militare şi servicii de tipărire a bancnotelor, notează Financial Times.

Vezi mai multe articole din categoria externe Regimul lui Assad, acuzat că a jefuit resursele Siriei pentru a finanţa războiul, s-a bazat pe Rusia ca principal refugiu financiar.

Familia Assad şi apropiaţii săi au folosit fondurile pentru a achiziţiona proprietăţi de lux în Moscova, în timp ce poporul sirian era afectat de sărăcie extremă.

Opoziţia şi guvernele occidentale au atras atenţia asupra corupţiei generalizate care a transformat eludarea sancţiunilor şi contrabanda în mecanisme de supravieţuire economică pentru regim.

Pe măsură ce economia siriană se prăbuşea, rezervele valutare fiind aproape epuizate, transferurile de numerar către Rusia au devenit esenţiale pentru menţinerea regimului.

Conform documentelor analizate, transporturile au fost depuse la bănci precum Russian Financial Corporation Bank şi TsMR Bank, sancţionate de SUA pentru implicarea în scheme ilegale.

Rolul acestor bănci în finanţarea regimului a atras sancţiuni suplimentare din partea Occidentului.

În ciuda colapsului economic din Siria, familia Assad şi apropiaţii săi au continuat să acumuleze avere.

Investiţiile lor în imobiliare de lux din Moscova au fost facilitate prin structuri financiare complexe şi companii-paravan.

Soţia lui Assad, Asma, fost bancher, a jucat un rol central în gestionarea fluxurilor financiare şi influenţarea politicilor economice.

Rusia a devenit un aliat de neînlocuit pentru regimul Assad, oferind sprijin militar şi economic în schimbul accesului la resursele Siriei.

Relaţia dintre cele două state s-a aprofundat, implicând inclusiv companii ruseşti în industria fosfaţilor sirieni şi alte sectoare strategice.

În acelaşi timp, oficiali apropiaţi ai lui Assad au creat companii în Moscova pentru a facilita transferuri financiare.

   

Lasă un răspuns