Austriacul Josef Fritzl, condamnat la închisoare pe viață pentru răpirea, sechestrarea și violarea fiicei sale pe o perioadă de 24 de ani, a primit joi dreptul de a părăsi secția de înaltă securitate în care este deținut, potrivit unei hotărâri judecătorești, citată de AFP.
„Instanța a ajuns la concluzia că el nu mai reprezintă un pericol” după 15 ani petrecuți în spatele gratiilor, a declarat presei avocata sa Astrid Wagner, la finalul unei audieri cu ușile închise în orașul Krems, la 80 km nord-vest de Viena, unde este deținut.
Judecătorii și-au bazat decizia pe un raport psihiatric, a explicat ea, citând vârsta sa înaintată (88 de ani) și debutul demenței.
„Acesta este un prim pas important.
El trebuie acum să fie plasat într-un regim de detenție convențional și să fie supus unor examinări regulate”, a adăugat avocata, precizând că clientul său a fost „foarte emoționat”.
După ce va fi transferat, el va putea apoi să solicite eliberarea condiționată, potrivit avocatei, care se așteaptă să facă acest lucru anul viitor.
Un purtător de cuvânt al tribunalului a confirmat această decizie, care poate fi în continuare contestată de procurorul general.
Condamnat în martie 2009, acest electrician de meserie fusese arestat cu un an mai devreme, în urma spitalizării unuia dintre cei șapte copii născuți din relația incestuoasă pe care a avut-o cu fiica sa Elisabeth Fritzl.
Din 1984 până în 2008, Elisabeth Fritzl a fost ținută captivă și violată într-un beci din subsolul proprietății familiei din Amstetten.
În toți acești ani, Josef Fritzl a continuat să locuiască în casă împreună cu soția sa, Rosemarie, despre care judecătorii au concluzionat că nu a știut niciodată nimic, fiind convinsă că fiica sa a aderat la o sectă.
În 2013, în orășelul situat la 100 km de Viena, unde a avut loc tragedia, autoritățile au umplut cu beton „pivnița groazei”, condiție necesară pentru a scoate casa la vânzare.
Acum, în vârstă de 56 de ani, Elisabeth Fritzl și copiii ei s-au mutat într-o locație necunoscută, sub un nou nume, pentru a încerca să își refacă viața în anonimat.
Josef Fritzl, care a amenințat că va gaza întreaga familie dacă vreunul dintre membrii acesteia va scăpa, nu și-a exprimat niciodată regretul.
Cu toate acestea, potrivit avocatului său, „se gândește la acțiunile sale zi și noapte”.