Shinji Aoba, bărbatul responsabil de incendierea unui studio de animaţie din Kyoto, care a provocat 36 de morţi în 2019 în orașul din vestul Japoniei, a fost condamnat la moarte joi, relatează agențiile AFP și Reuters, citate de Agerpres.
Incendiul de la studioul Kyoto Animation, provocat de bărbatul în vârstă de 45 de ani în scop de răzbunare, este una dintre crimele care au făcut cele mai multe victime în țara insulară în ultimele decenii.
El a declanşat un val de emoţie şi indignare în Japonia şi în străinătate.
Aoba a fost judecat la Kyoto pentru cinci acuzaţii, inclusiv crimă, tentativă de omor şi incendiere criminală.
Parchetul a cerut luna trecută pedeapsa capitală împotriva sa.
Cei mai mulţi dintre cei ucişi în incendiu erau tineri angajaţi ai studioului Kyoto Animation, supranumit „KyoAni”.
Alte peste 30 de persoane au fost rănite.
„Nu credeam că vor muri atât de mulţi oameni şi acum cred că am mers prea departe”, a declarat acuzatul în prima zi a procesului său în septembrie anul trecut.
„Cred că trebuie să plătesc pentru crima mea” cu această sentinţă, a mai spus el în cadrul unei audieri ulterioare în decembrie, când a fost interogat cu privire la dorinţa familiilor victimelor de a-l vedea condamnat la moarte.
Potrivit mai multor mărturii, el a pătruns în clădirea studioului şi a turnat benzină înainte de a-i da foc, strigând: „O să muriţi”.
Pompierii au descris incendiul ca fiind „fără precedent” şi au subliniat că stingerea lui şi salvarea oamenilor au fost „extrem de dificile”.
Shinji Aoba a vrut să se răzbune pe KyoAni, convins că această companie i-a furat o idee de scenariu, o acuzaţie respinsă ferm de studio şi pe care procurorii au numit-o „delirantă”.
Piromanul însuşi a suferit arsuri grave în incendiul ce a avut loc pe 18 iulie 2019 la Kyoto, iar rănile sale au necesitat multiple operaţii chirurgicale.
El a compărut la proces într-un scaun cu rotile.
Avocaţii săi au pledat nevinovat, argumentând că lui Aoba îi lipseşte „capacitatea de a distinge între bine şi rău” din cauza tulburărilor psihice.
Dar instanţa a hotărât joi că Aoba „nu a suferit nici de demenţă şi nici de capacitate mintală diminuată în momentul crimei”, a relatat televiziunea publică niponă NHK.
Alături de Statele Unite, Japonia este una dintre rarele ţări democratice care mai practică pedeapsa cu moartea, pe care o aplică prin spânzurare.
Opinia publică niponă rămâne în mare parte favorabilă pedepsei capitale, în ciuda criticilor din străinătate.
Ultima execuţie în ţară, unde peste 100 de condamnaţi la moarte aşteaptă punerea în practică a sentinţei, datează din 2022.
Fondat în 1981, studioul KyoAni a produs desene animate adesea inspirate din manga, dintre care Lucky Star, Melancolia lui Haruhi Suzumiya, K-ON! sau filmul de animaţie Violet Evergarden, încă în producţie la momentul incendiului şi care a ajuns să fie lansat în 2020 în cinematografele japoneze.
KyoAni era renumit pentru rafinamentul producţiei sale şi ataşamentul faţă de locaţia sa în fosta capitală imperială a Japoniei, Kyoto, în timp ce majoritatea studiourilor de animaţie nipone au sediul la Tokyo.