Războiul din Ucraina, ziua 1008.
Un depozit de muniţii al ruşilor de lângă Vovceansk a fost distrus de ucraineni Fostul ministru ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, spune că nu are nicio speranţă că Donald Trump poate încheia un acord de pace.
Într-un interviu acordat publicaţiei Politico, acesta a declarat că nu-l vede pe Vladimir Putin acceptând o încheiere rapidă a războiului.
„Putin încă mai crede că poate stinge statalitatea ucraineană şi zdrobi Ucraina ca democraţie independentă şi crede că este la un pas de a expune Occidentul ca fiind slab”, a spus el.
Vezi mai multe articole din categoria externe Rusia încă lucrează la desfăşurarea rachetei sale balistice intercontinentale Sarmat în serviciul de luptă, relatează agenţia de presă de stat TASS, citată de Sky News.
Racheta RS-28 Sarmat, supranumită uneori „Satan II”, este capabilă să transporte mai multe focoase nucleare pentru a lovi ţinte aflate la mii de kilometri distanţă în SUA sau Europa.
Rusia utilizează în mod activ cel puţin şase bombardiere de tip Tu-160 pe care Ucraina i le-a dat în 1999 ca plată a datoriei la gaz, arată o investigaţie realizată de Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL).
Ancheta a identificat, de asemenea, piloţi care pilotau avioanele şi lansau rachete împotriva Ucrainei.
Rusia îşi foloseşte în mod regulat aviaţia strategică pentru a ataca oraşele şi infrastructura din Ucraina.
Reprezentanţii permanenţi ai statelor membre ale Uniunii Europene se vor întâlni pe 27 noiembrie, pentru a discuta cel de-al 15-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, care include măsuri vizând flota fantomă a Rusiei şi companiile chineze care ar furniza arme Moscovei, relatează Reuters.
Propunerile, pregătite de Comisia Europeană pentru statele membre, includ adăugarea a 29 de entităţi juridice şi 54 de persoane fizice pe lista de sancţiuni.
Pentru prima dată, companiile chineze sunt aşteptate să fie incluse ca răspuns la presupusul lor sprijin pentru producţia militară a Rusiei.
Rusia îşi demonstrează disponibilitatea de a escalada războiul din Ucraina, declarându-şi refuzul de a îngheţa linia frontului sau de a ajunge la un compromis, se arată în ultimul raport al Institutului pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War-ISW).
Serghei Narîşkin, şeful Serviciului de informaţii externe al Rusiei, a afirmat că Moscova ar fi deschisă negocierilor, dar respinge ferm orice „îngheţare” a liniei frontului sau crearea de zone demilitarizate.
El a insistat că singura modalitate de a obţine pacea este „eliminarea” motivelor care au „forţat” Rusia să lanseze o invazie la scară largă.
Preşedintele american Joe Biden a cerut Congresului să aloce o sumă suplimentară de 24 de miliarde de dolari pentru consolidarea sprijinului militar pentru Ucraina, notează POLITICO.
Raportul arată că Biroul de Management şi Buget al Casei Albe a propus includerea acestei asistenţe financiare în pachet pentru a evita îngheţarea finanţării de către următoarea administraţie prezidenţială.
Din suma totală de 24 de miliarde de dolari, 8 miliarde de dolari sunt destinate finanţării contractelor companiilor americane pentru furnizarea de arme Ucrainei.
Alte 16 miliarde de dolari americani vor fi utilizate pentru reaprovizionarea arsenalului militar american.
Luptătorii din Brigada „Hart” a Detaşamentului 1 Grăniceri al Ucrainei au vizat poziţiile ruseşti şi au distrus depozitul de muniţii lângă Vovceansk, informează Ukrinform.
Serviciul de Stat de Grăniceri al Ucrainei a distribuit şi un videoclip.
„Unităţile de artilerie ale Brigăzii
Pierderile totale în luptă ale forţelor ruse în Ucraina din 24 februarie 2022 până în în prezent se ridică la aproximativ 733.
830 de persoane, dintre care aproape 1.
500 doar în ultima zi.