Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a doi foști militari și un avocat într-un dosar în care sunt acuzați, printre altele, de trafic de influență și spălare de bani.
Potrivit unui comunicat al DNA transmis Agerpres, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a trei persoane, respectiv doi foști militari, în prezent asociați în cadrul unor societăți, și a unui avocat din cadrul Baroului București, pentru constituirea unui grup infracțional organizat, câte două infracțiuni de trafic de influență, exercitarea fără drept a unei profesii sau activități în formă continuată (autorat sau complicitate) și spălarea banilor.
Procurorii anticorupție susțin că cei trei au constituit un grup infracțional în perioada 2018-2020, profitând de relațiile și influența dobândite în timpul carierei militare și prin profesia de avocat.
Aceștia ar fi înființat societăți de consultanță pentru a atrage clienți și a da aparență de legalitate activității.
Grupul ar fi pretins de la un om de afaceri suma de 700.
000 de euro, negociată ulterior la 600.
000 de euro, pentru a influența magistrații într-un dosar penal.
De asemenea, ar fi cerut de la un ales local 600.
000 de euro în schimbul unei hotărâri favorabile în instanță.
Activitățile infracționale ar fi fost desfășurate până în anul 2024, potrivit unei scheme infracționale care presupunea, în principal, următoarele:Cei doi foști militari și-ar fi constituit societăți de consultanță, prin intermediul cărora ar fi încheiat contracte de consultanță generală, pe de o parte, cu societatea de avocatură a celui de-al treilea inculpat, iar pe de altă parte, între societățile de consultanță respective, spun anchetatorii.
Conform DNA, în perioada 2019-2024, unul dintre inculpați ar fi prestat servicii de consultanță juridică fără să aibă calitatea de avocat, cu sprijinul celorlalți membri ai grupului, prin contracte fictive de consultanță și management, pentru clienții a 9 societăți comerciale.
În rechizitoriu s-a propus ca sumele de bani obținute din săvârșirea infracțiunilor, de către inculpații asociați în cadrul societăților comerciale, respectiv 1.
608.
864,80 lei, prin trafic de influență, 7.
763.
259,22 lei, prin exercitarea fără drept a unei profesii (sumă de care au beneficiat ambii inculpați) și o altă sumă de 590.
472,08 lei obținută tot prin exercitarea fără drept a unei profesii, să fie supuse confiscării speciale, sens în care s-au dispus măsuri asigurătorii asupra bunurilor și conturilor bancare aparținând inculpaților, informează anchetatorii.
Rechizitoriul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel București, cu propunerea de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
