Poliția Cluj avertizează că influențarea opțiunii privind exercitarea dreptului de vot, prin transmiterea către utilizatori a mesajelor de tip text sau audio-video, este interzisă.
Totodată, organizatorii evenimentelor de orice gen și participanții la acestea nu pot derula acțiuni de propagandă electorală în intervalul cuprins între momentul încheierii campaniei electorale și până la încheierea votării.
Campania electorală, începută pe 4 aprilie, s-a încheiat sâmbătă, la ora 7:00.
După cum arată Inspectoratul Județean de Poliție (IPJ) Cluj, în campanie au fost înregistrate mai multe sesizări ce fac obiectul unor cercetări în curs.
„În ceea ce privește campania pentru alegerile prezidențiale, au fost înregistrate 6 sesizări referitoare la fapte nelegale în legătură cu procesul electoral”, informează, sâmbătă, IPJ Cluj.
„Pe timpul campaniilor electorale, nu au fost înregistrate incidente deosebite, efectivele MAI, din județul Cluj, fiind mobilizate pentru a asigura climatul normal de siguranță publică și pentru a cerceta sesizările cu privire la săvârșirea unor contravenții sau infracțiuni electorale”, mai arată sursa citată.
Peste 600.
000 de clujeni sunt așteptați, duminică, 4 mai, la urne, în 674.
000 de secții de votare, în cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale.
Pentru exercitarea dreptului la vot este necesară prezentarea unui document de identitate aflat în termen de valabilitate.
Astfel, pentru a veni în sprijinul cetățenilor români care nu dețin un document valabil, Direcția Județeană de Evidența Persoanelor Cluj a recomandat serviciilor publice comunitare locale de evidență a persoanelor ca astăzi până la ora 16.
00 și mâine, în ziua votului, între orele 07.
00 și 21.
00, să asigure program de lucru cu publicul, și să soluționeze, cu celeritate, cererile pentru eliberarea actelor de identitate.
La nivel național vor fi deschise aproape 19.
000 de secții de votare.
Peste 18 milioane de alegători sunt așteptați duminică la urne pentru a-și alege președintele pentru următorii cinci ani dintre cei 11 candidați înscriși în cursa pentru Cotroceni.
În țară, votarea se desfășoară duminică, între orele 7:00 – 21:00.
Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de a alege până cel mult la ora 23:59.
Alegătorii votează cu un act de identitate valabil în ziua votării, emis de statul român, și anume: *cartea de identitate; *cartea electronică de identitate; *cartea de identitate provizorie; *buletinul de identitate; *pașaportul diplomatic; *pașaportul diplomatic electronic; *pașaportul de serviciu; *pașaportul de serviciu electronic; *carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din școlile militare.
