Remus Lăpușan, deputat PSD de Cluj: „Finalizarea Spitalului Regional de Urgență este în grafic. Clujul devine un hub al excelenței medicale”

Spread the love

  În luna februarie a acestui an, deputatul PSD Remus Lăpușan a adresat o întrebare deschisă ministrului sănătății, Alexandru Rafila, cu privire la stadiul actual al lucrărilor pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj și la termenul estimat pentru finalizarea lucrărilor.

 Spitalul Regional de Urgență Cluj este un obiectiv strategic pentru întreaga regiune, care va avea impact asupra sănătății publice la nivel național și chiar internațional.

Cu o suprafață desfășurată de peste 170.

000 mp, este o investiție de aproximativ 700 milioane de euro, dintre care mai mult de jumătate sunt fonduri europene.

 Vor fi 850 de paturi, dintre care 100 de terapie intensivă.

De asemenea, se va înființa și un centru de pregătire a tinerilor specialiști, în colaborare cu UMF.

 „După finalizarea Spitalului Regional de Urgență Cluj, industria medicală va deveni una dintre cele mai importante industrii în județul Cluj, care va avea impact pozitiv asupra mai multor aspecte: se vor dezvolta unitățile de cazare odată cu creșterea turismului medical, va crește calitatea vieții tuturor cetățenilor – inclusiv din punct de vedere al accesibilității serviciilor pentru sănătate, iar Clujul va deveni un hub al excelenței medicale pe plan regional, național și chiar european.

 De aceea am considerat important să aflăm din surse oficiale care este stadiul construirii acestui obiectiv de investiții”, a declarat deputatul PSD Remus Lăpușan.

Din răspunsul primit în scris din partea Ministerului Sănătății, reiese că derularea proiectului este în grafic, termenul estimat pentru finalizare fiind a doua jumătate a anului 2028.

 Conform informării oficiale, prima etapă a lucrărilor a inclus pregătirea terenului, realizarea excavației generale grosiere, construirea pereților mulați și a zidurilor de sprijin.

În prezent, lucrările din această etapă sunt aproape finalizate.

Cea de-a doua etapă presupune realizarea lucrărilor de construcție și instalații, alături de achiziția unei părți din echipamentele medicale necesare spitalului, mobilier, sistem IT și echipamente pentru laboratoare.

 Procedura de achiziție a lucrărilor este în derulare, estimându-se că în luna mai va fi desemnat câștigătorul, dacă nu vor apărea contestații.

Celelalte patru achiziții vor fi lansate în paralel cu avansarea lucrărilor de construcție și instalații.

„Mă bucur că se respectă graficul estimat privind lucrările la Spitalul Regional din Cluj.

 Sunt asigurate și sursele de finanțare, așa că termenul de finalizare asumat (anul 2028) este unul realist.

Eu am susținut dintotdeauna acest proiect și consider că este un exemplu de bune practici în ceea ce privește colaborarea dintre administrația publică locală și cea națională”, a explicat deputatul social-democrat clujean Remus Lăpușan.

Parlamentarul PSD Cluj a lansat o invitație la dialog pentru identificarea soluțiilor de acces la viitorul Spital Regional de Urgență din Cluj.

 „În paralel cu avansarea lucrărilor de construcție, trebuie să găsim soluții pentru realizarea căilor de acces către locația spitalului, așa că invit la dialog reprezentați ai primăriei Cluj-Napoca, ai Primăriei Florești și ai Consiliului Județean Cluj pentru a identifica împreună cele mai bune variante de infrastructură rutieră, astfel încât accesul pacienților, cadrelor medicale și vizitatorilor la noul Spital Regional de Urgență Cluj să fie rapid, sigur și eficient”, a precizat deputatul PSD Remus Lăpușan.

PSD consideră că sănătatea publică este o prioritate strategică, iar investițiile în spitale moderne, dotate la standarde europene, sunt esențiale pentru creșterea calității vieții cetățenilor.

Susținerea sănătății înseamnă susținerea unei Românii puternice și echitabile!Citiți monitorulcj.

ro și pe Google News      CITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.

ro

Lasă un răspuns