Mobilizare pe secțiunea Nădășelu-Zimbor (A3). Când vom putea circula pe cei peste 40 km de autostradă de la Cluj la Sălaj?

Spread the love

  Pe segmentul Zimbor – Poarta Sălajului, stadiul fizic al lucrărilor de șantier este de circa 70%, iar pe secțiunea Nădășelu – Mihăești lucrările au atins un grad de execuție de 80%.

Potrivit estimărilor anunțare la început de an de directorul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, lucrările ar urma să fie încheiate până la finalul lui 2025.

 Însă, după cum semnalau specialiștii în infrastructură, șansele sunt minime pentru respectarea termenelor prevăzute de jaloanele PNRR pentru cei 42 de kilometri de autostradă, astfel încât România să poată beneficia de finanțare europeană.

„A început așternerea asfaltului pe secțiunea Nădășelu-Zimbor a Autostrăzii Transilvania (A3)!Constructorul român (Spedition UMB) execută acum aceste lucrări de așternere a asfaltului în zona localității Zimbor (judetul Sălaj)”, informează, luni, directorul CNAIR, Cristian Pistol, prin intermediul unui mesaj publicat pe pagina de Facebook.

 Secțiunile de autostradă dintre Nădășelu și Zimbor au o lungime cumulată de 30,06 km.

Construcția acestora, finanțate prin PNRR, are o valoare de 1,625 miliarde lei (fără TVA).

Recent, Ministerul Transporturilor a început demersurile pentru exproprierile necesare la realizarea viaductelor de la Nădășelu și Topa MicăPentru realizarea celor două viaducte din județul Cluj, Guvernul, prin Ministerul Transporturilor trebuie să exproprieze 154 de imobile (terenuri) proprietate privată cu o suprafață totală de 236.

514 mp, iar valoarea estimată a despăgubirilor este de 1,3 milioane lei.

Lucrările în teren pot debuta în vara lui 2025 dacă vor fi respectați termenii privind predarea și aprobarea proiectului tehnic.

În cazul unei mobilizări bune în teren, sunt șanse reale ca antreprenorul UMB să dea în trafic cei 12,24 kilometri de pe secțiunea Zimbor-Poarta Sălajului la final de 2025.

„Trebuie doar să mențină ritmul actual și să rezolve cât mai rapid cu proiectarea ca să se emită autorizația de construire în nodul Românași (Poarta Sălajului) cât mai curând posibil.

 Rămâne de văzut dacă atât UMB cât și CNAIR se vor mobiliza suficient, în teren și birocratic, ca să inaugureze spre finalul acestui an 12 sau 27 kilometri din Autostrada Transilvania.

Sau nimic, în scenariul pesimist”, semnala Asociația Pro Infrastructura în martie 2025.

 Astfel, la finalul acestui an, 27 km de autostradă ar putea fi deschiși circulației între Topa Mică și Poarta Sălajului, dacă compania de drumuri rezolvă birocrația necesară privind nodul rutier de la Românași, iar constructorul UMB se mobilizează în teren.

În lipsa viaductelor de la Nădășelu și Topa Mică din județul Cluj, secțiunea Nădășelu – Zimbor (30 km), nu va putea fi deschisă în 2025.

Din cei 42 km de autostradă (A3) – Nădășelu – Zimbor (30,06 km) și Zimbor – Poarta Sălajului (12,24 km), România ar putea beneficia de o inaugurare parțială a lucrărilor în acest an.

 Citiți monitorulcj.

ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.

ro

Lasă un răspuns