Sesizări anonime privind consumul de droguri și cazurile de violență în școli. Daniel David: „«Butonul roșu» se află în etapa de implementare”.

Spread the love

  Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a anunțat joi că ordinul privind „butonul roșu” prin care vor fi semnalate cazurile de violență și de consum de droguri în școli se află pe circuitul de avizare.

Așa-numitul „buton roșu” este reprezentat de o adresă de mail dedicată, unde orice elev sau profesor va putea trimite sesizări anonime despre consumul de droguri, cazurile de violență, sau alte diverse probleme de etică din școli.

De exemplu, în instituțiile de învățământ preuniversitar, persoana care ar putea să se ocupe de aceste sesizări este persoana responsabilă pentru prevenirea consumului de droguri.

„Avem pe circuit ordinul de ministru cu «butonul roșu» pentru a permite să se semnaleze cazurile de violență și cazurile de consum de droguri, de substanțe interzise în școli.

După ce trece etapele interne, o să îl vedeți.

 Ideea generală este aceasta pe care am anunțat-o deja: putem anunța acest lucru și printr-o variantă anonimă, ceea ce cred că va ajuta prevenirea și controlul acestui fenomen în școli”, a spus David, într-o conferință de presă, citat de Agerpres.

roEl a menționat că programul „Săptămâna altfel” din noul an școlar va avea două teme – violența și consumul de droguri, iar activitățile vor fi „semi-structurate”.

„Am vorbit cu domnul secretar de stat ca «Săptămâna altfel» din noul an școlar să aibă două teme obligatorii, pe care le vom structura.

(.

.

.

) În perioada aceasta, în «Săptămâna altfel» cele două teme vor fi clar definite: violența și consumul de substanțe și activitățile vor fi semi-structurate, adică vom spune cam ce ne dorim acolo.

 Și ne dorim două lucruri: profesorii, elevii și părinții să fie pregătiți de specialiști pentru a putea identifica astfel de fenomene (.

.

.

) și să cunoască și să exerseze fie și într-o variantă de simulare, în prima fază în timpul școlii, dar după aceea să poată să aplice în viața de zi cu zi, procedurile de management pe care le avem pentru aceste cazuri”, a explicat ministrul Educației.

De altfel, Daniel David semnala luna trecută că prevenția privind consumul de droguri trebuie făcută de specialiști, cu implicarea părinților și a profesorilor.

 Astfel, abordarea acestui fenomen presupune un efort concertat din partea profesorilor, a consilierilor școlari și a instituțiilor specializate.

Potrivit Agenției Naționale Antidrog, cea mai mică vârstă declarată la care s-a început consumul de droguri este 13 ani.

 Potrivit unei statistici din 2022 sunt cel puţin un milion de persoane care au consumat „cel puţin o dată în viaţă” droguri.

Lasă un răspuns