Boc: „În luna mai vom semna contractul de execuție a centurii metropolitane”

Spread the love

  La mijlocul lunii aprilie, valoarea actualizată a indicatorilo financiari pentru realizarea tronsonului doi al centurii metropolitane Cluj a fost publicată în Monitorul Oficial.

 Conform anunțului făcut de primarul Emil Boc, contractul de execuție a lucrărilor poate fi semnat în luna mai 2025.

 „Această centură metropolitană are, practic, toată unda verde asigurată.

 Și o altă veste bună este că în urma publicării în Monitorul Oficial a aprobării indicatorilor tehnico-economici la tronsonul doi din centura metropolitană – care începe de la intrarea în Cluj, ocolește Făgetul, taie Calea Turzii și ajunge spre Borhanci, intersecția cu Sopor și traversează direct până în Bulevardul Muncii, sunt 42 km, cu 35 de kilometri de pistă de bicicletă, cu zeci de kilometri de bretele de legătură, 20 de noduri rutiere, cinci tunele, adică lucrări de peste 1,2 miliarde de euro – am intrat și cu acest proiect în linie dreaptă.

 În luna mai vom semna contractul de execuție a centurii metropolitane”, a anunțat, marți, primarul Clujului Emil Boc, în cadrul unei intervenții radio locale.

 Marți dimineața, traficul rutier pe ruta Cluj-Florești a fost deviat pentru execuția lucrărilor la pasajul suprateran din cadrul centurii metropolitane.

 „Acum, practic, la primul tronson al centrurii s-a intrat la lucru în teren, prin lărgirea ulterioară de la 4 la 6 benzi.

Termenul contractual pentru primul tronson este sfârșitul anului, astfel încât din 2026 să fie dat în folosință acest tronson important pe direcția Cluj – Florești”, a explicat Emil Boc.

 Indicatorii financiari pentru tronsonul doi al centurii ocolitoare au fost aprobați de Consiliul Local în luna februarie 2025, fiind ultima etapă necesară încheierii licitației pentru tronsonul 2 al proiectului.

Investiția totală se ridică la 9,3 miliarde lei.

Actualizarea indicatorilor tehnico-economici a venit ca urmare a unei adrese formulate de proiectant, pe motiv că între 2022-2025 s-au înregistrat creșteri majore la materialele de construcție, a forței de muncă și a altor factori relevanți.

În urma unei analize, s-a constatat că aceste creșteri depășesc considerabil ajustările standard ale inflației: vorbim de creșteri de 61,53% în cazul metrului liniar de tunel și 22,54% în cazul metrului liniar la execuția structurilor.

După aprobarea actualizării indicatorilor tehnico-economici se poate desemna câștigătorul pentru execuția celui de-al doilea tronson al Centurii Metropolitane din Cluj-Napoca.

 Este vorba de asocierea Dimex 2000 Lider, Hydrostoy din Bulgaria și Integral din Muntenegru plus încă 19 subcontractanți.

Termenul inițial pentru desemnarea oficială a câștigătorului era luna ianuarie 2025.

Finanțarea proiectului va fi făcută din fonduri nerambursabile din cadrul Programului Transport 2021-2027, fonduri de la bugetul de stat prin Ministerul Transporturilor, cât și prin alte surse legale, potrivit Hotărârii de Guvern aprobate în 9 aprilie.

De altfel, edilul Clujului s-a referit și la descongestionarea traficului prin deschiderea drumului expres de la Tureni, dar și la eliminarea traficului greu de pe ruta de nord a orașului.

 „După cum în partea a doua a anului, din luna iulie, odată cu finalizarea mini-centurii de la Tureni, gândiți-vă ce avantaje vor fi pentru clujeni, dar nu numai.

 De la Sibiu ai autostradă ață spre Cluj-Napoca.

Iar din Gheorgheni, Zorilor sau Mărăști, nu mai mergi în Gilău sau până în Turda, ci prin Tureni ajungi direct la Sibiu sau Deva.

De altfel, tot traficul pe ruta de nord a Clujului, care astăzi vizează tiruri și camioane, și care vine de la Turda pe autostradă și coboară la Nădășelu, pentru a ajunge la Baia Mare sau Bistrița, va cobori pe autostradă pe la Tureni, iar după câțiva kilometri pe drumul Turda-Cluj, din Vâlcele coboară pe centură și se pot deplasa spre Baia Mare sau Bistrița”, a adăugat primarul Emil Boc.

 În prima parte a lunii aprilie, lucrările la DEx4, care va face legătura între localitatea Tureni și Municipiul Cluj Napoca (DN1 – A3), au ajuns la 85% grad de realizare.

 În traseu, drumul expres are o lungime de 5 kilometri, plus alți 10 kilometri ce reprezintă bretele nodurilor rutiere de la DN 1 și A3.

Citiți monitorulcj.

ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.

ro

Lasă un răspuns