Conform unui proiect de lege depus în Parlament, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, marcată anual în data de 4 februarie, ar putea fi inclusă în lista sărbătorilor legale nelucrătoare.
Potrivit proiectului, se include în Codul muncii ziua de 4 februarie, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, în lista sărbătorilor legale nelucrătoare.
În expunerea de motive, inițiatorii arată că una dintre cele mai grave probleme de sănătate publică din România este cancerul.
„Anual, zeci de mii de români sunt diagnosticați cu diferite forme de cancer, iar mulți dintre aceștia pierd lupta cu boala în lipsa unui diagnostic precoce, a accesului la tratament sau a sprijinului social necesar”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege înaintat de un grup de parlamentari SOS România.
Inițiatorii propun ca această zi nelucrătoare să creeze cadrul necesar pentru:*organizarea de campanii de informare și prevenție,*desfășurarea de acțiuni publice și educaționale în comunitate,*facilitarea accesului populației la servicii de screening,*creșterea gradului de empatie, implicare civică și responsabilitate socială.
Parlamentarii atrag atenția asupra impactului major pe care cancerul îl are asupra societății românești.
„Ziua de 4 februarie, recunoscută la nivel intemaţional ca World Cancer Day, este dedicate conştientizării, solidarităţii şi mobilizării împotriva cancerului.
Prin declararea acestei zile, ca zi liberă legală, statul român transmite un mesaj putemic de responsabilitate, susţinere şi recunoaştere faţă de cetăţenii afectati, familiile acestora şi personalul medical implicat în tratarea acestei boli”, conform sursei citate.
Proiectul de lege a fost depus la Senat și se află în dezbatere publică.
În 2025, salariații beneficiază de 17 zile libere legale: *1 ianuarie (miercuri) – Anul Nou*2 ianuarie (joi) – A doua zi după Anul Nou*6 ianuarie (luni) – Boboteaza*7 ianuarie (marți) – Sfântul Ioan Botezătorul*24 ianuarie (vineri) – Ziua Unirii Principatelor Române*18 aprilie – Vinerea Mare a Paștelui (vineri)*20 aprilie – Paștele (duminică)*21 aprilie – A doua zi de Paște (luni)*1 mai – Ziua Muncii (joi)*1 iunie – Ziua Copilului (duminică)*8 iunie – Rusalii (duminică)*9 iunie – A doua zi de Rusalii (luni)*15 august – Adormirea Maicii Domnului (vineri)*30 noiembrie – Sfântul Andrei (duminică)*1 decembrie – Ziua Națională a României (luni)*25 decembrie – Prima zi de Crăciun (joi)*26 decembrie – A doua zi de Crăciun (vineri)
