Conform unui proiect de lege depus la Camera Deputaților, Ministerul Educației are obligația de a asigura în mod gratuit, pentru clasa pregătitoare, manuale școlare și/sau materiale didactice alternative.
Propunerea legislativă vine să completeze art.
93 din Legea învățământului preuniversitar nr.
198/2023.
„Ministerul Educației are obligația de a asigura, în mod gratuit, pentru clasa pregătitoare, manuale școlare și/sau materiale didactice alternative, inclusiv fișe de lucru, caiete de lucru și alte materiale didactice conforme curriculumului național în format tipărit și digital, pentru toți elevii din învățământul obligatoriu de stat, particular și confesional”, se arată în propunerea legislativă depusă de grupul parlamentar al UDMR, conform Agerpres.
roÎn cazul în care nu este disponibil un manual școlar aprobat pentru o anumită disciplină sau domeniu, Ministerul Educației are obligația de a asigura materiale echivalente, conforme cu programa școlară, până la elaborarea și aprobarea manualului respectiv, potrivit proiectului.
Inițiatorii amintesc că, începând cu anul școlar 2012-2013, clasa pregătitoare a devenit parte a învățământului primar, fiind reglementată ca nivel obligatoriu prin modificările aduse Legii educației naționale, prevederi reluate și în Legea învățământului preuniversitar.
Cu toate acestea, adaugă parlamentarii, „Ministerul Educației nu asigură manuale sau alte materiale didactice pentru acest nivel, încălcând astfel dispozițiile legale referitoare la dreptul la educație gratuită, astfel cum este reglementată în Lege învățământului preuniversitar nr.
198/2023”.
„Această situație a generat, timp de peste un deceniu, inechități educaționale, diferențe de tratament între elevii de la începutul ciclului primar și cei din clasele superioare și lipsa unui suport didactic unitar pentru cadrele didactice care lucrează cu copii de 6 ani.
De asemenea, s-a încărcat financiar părintele și s-a creat un precedent care nu respectă principiile constituționale de echitate și acces universal la educație gratuită.
Sarcina achiziționării fișelor și materialelor auxiliare este transferată informal părinților sau unităților de învățământ, ceea ce conduce la o situație profund inechitabilă.
Această problemă afectează mai ales copiii din mediile defavorizate, unde mulți părinți nu dispun de resursele financiare necesare pentru a cumpăra caiete de lucru, materiale didactice sau suporturi auxiliare”, se arată în expunerea de motive, semnată în numele inițiatorilor de deputata UDMR Kántor Boglárka.
Potrivit inițiatorilor, costul mediu estimat per elev pentru manuale și/sau fișe de lucru este de aproximativ 100 de lei anual.
Această sumă include cheltuielile legate de tipărirea manualelor, costurile logistice aferente distribuției, precum și punerea la dispoziție a formatului digital, adaugă aceștia.
„Raportat la un număr estimativ de 190.
000 de elevi beneficiari, costul total nul nu depășește suma de 19.
000.
000 lei.
Considerăm că acest efort bugetar este unul modest în contextul bugetului total destinat educației și că reprezintă o investiție necesară în susținerea echității și calității în procesul educațional.
Adoptarea acestei propuneri legislative corectează o omisiune legislativă și administrativă existentă din 2021, până în prezent, garantează respectarea dreptului la educație echitabilă pentru toți elevii din învățământul obligatoriu, sprijină cadrele didactice prin oferirea unui suport pedagogic unitar, reduce presiunea financiară asupra familiilor, în special a celor din medii defavorizate, și întărește aplicarea legii, consolidând responsabilitatea Ministerului Educației în respectarea propriilor atribuții”, subliniază parlamentarii UDMR, potrivit sursei citate.
Aceștia propun ca implementarea să se aplice începând cu anul școlar următor intrării în vigoare a prezentei legi, pentru a permite Ministerului Educației să organizeze procesul de elaborare, licitație și distribuție a materialelor.
Proiectul, semnat de 21 de senatori și deputați UDMR, a fost depus la Camera Deputaților, Senatul fiind forul decizional.
