Monitorizare video în centrele de plasament. Emanuel Ungureanu: „O situație excepțională. România este sub monitorizare UE pentru relele tratamente aplicate persoanelor vulnerabile”.

Spread the love

  Persoanele vulenrabile aflate în centrele de plasament vor beneficia de protecție sporită.

 Astfel, potrivit proiectului de lege adoptat luni de Senat, în centrele rezidențiale în care sunt plasați beneficiarii cu handicap grav, imobilizați la pat din cauza dizabilității și cu dependență de îngrijiri în servicii de tip rezidențial specializate, camerele video vor fi amplasate și în dormitor sau în încăperea în care beneficiarii primesc tratamentul sau îngrijirea necesare.

Proiectul legislativ privind monitorizarea video în centrele de plasament a fost inițiat la începutul acestui an, ca urmare a situației grave înregistrate la unele centre din Târgu Mureș dedicate persoanelor cu dizabilități, unde spațiile erau supraaglomerate, iar condițiile improprii.

După cum explică deputatul Emanuel Ungureanu, vicepreședinte al comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților, drepturile copiilor instituționalizați vor fi respectate, iar proiectul de lege este în conformitate cu procedurile de protecție a datelor cu caracter personal (GDPR), însă măsura supravegherii video vine să suplinească un gol legislativ ce va permite dispunerea probelor în cazul identificării unor neconformități și a relelor tratamente în centrele de plasament pentru vârstnici și copiii cu dizabilități.

 „Fără a generaliza, în prea multe din centrele de plasament din România s-au întâmplat tot felul de grozăvii de-a lungul timpului.

 Atunci când procurorii și polițiștii încercau să găsească vinovații pentru rele tratamente pentru seniori, pentru bunicii sau părinții noștri, ori pentru copiii aflați în suferință, nu existau probe, în lipsa camerelor de supraveghere care să monitorizeze activitatea în aceste centre.

 Însă am o veste bună: inițiativa legislativă privind montarea obligatorie în toate centrele rezidențiale a camerelor de supraveghere video a trecut de Senat”, a anunțat fostul deputat de Cluj Emanuel Ungureanu.

 „Proiectul este foarte atent și la drepturile copiilor, nefiind vorba de violarea intimității pentru cei aflați în situație de vulnerabilitate, nici vorbă de așa ceva.

(.

.

.

).

Suntem într-o situație excepțională.

România este sub monitorizarea Uniunii Europene cu privire la relele tratamente aplicate persoanelor vulnerabile și trebuie să luăm o măsură excepțională”, a explicat Ungureanu într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.

 Conform amendamentelor adoptate de Senat, este interzisă amplasarea camerelor video „în spațiile care afectează intimitatea și demnitatea beneficiarilor de servicii sociale, cum ar fi dormitoarele, băile și vestiarele”, potrivit Agerpres.

roUn alt amendament stipulează că, prin excepție, în centrele rezidențiale în care sunt plasați beneficiarii cu handicap grav, imobilizați la pat din cauza dizabilității și cu dependență de îngrijiri în servicii de tip rezidențial specializate, camerele video vor fi amplasate și în dormitor sau în încăperea în care beneficiarii primesc tratamentul sau îngrijirea necesare.

Înregistrările video vor fi stocate pentru o perioadă de maximum 30 de zile, cu posibilitatea prelungirii acestui termen doar în cazuri justificate de investigarea unor incidente grave.

 Instalarea sistemelor de monitorizare video în aceste spații este „esențială pentru a asigura protecția beneficiarilor și a personalului”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

 „Monitorizarea activității din aceste centre este importantă astfel încât să nu mai avem «azile ale groazei», să nu mai avem imagini cu copii legați de pat, batjocoriți și tratați necorespunzător”, a adăugat Emanuel Ungureanu în mesajul citat.

 Senatul este primul for legislativ sesizat în acest caz.

Citiți monitorulcj.

ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.

ro

Lasă un răspuns