Masa de Paşte este mai scumpă cu aproape 30% în acest an, potrivit datelor oficiale.
Românii alocă, în medie, 800 de lei pentru masa și pregătirile de sărbători, conform unui studiu recent.
În ceea ce privește cumpărăturile, nelipsite de la masa de sărbătoare sunt produsele din carne și ne referim în special la carnea de miel, care este un preparat foarte popular în această perioadă în piețe.
Carnea, în general, are o scumpire de aproximativ 4% conform analizelor Institutului Național de Statistică (INS).
Indiferent de produse, de ce produse vorbim atunci când vine vorba despre carne, nu doar aceste preparate au scumpiri comparativ cu anul trecut.
Legumele, fructele înregistrează creșteri de preț semnificative față de Paștele trecută.
De asemenea, dulciurile se cumpără mai scump, comparativ cu anul trecut, și chiar și ouăle au creșteri de preț.
Dintre toate produsele pe care le punem pe masa de Paște, legumele au unele dintre cele mai mari scumpiri.
Ceapa verde ne costă cu aproximativ 10% mai mult față de anul trecut, iar usturoiul verde ne costă cu aproximativ 18% mai mult în 2025 față de 2024, scrie antena3.
ro.
Între 2 și 3 lei plătim pentru fiecare legătură de ceapă sau usturoi verde.
Producția mai slabă de anul trecut este unul dintre motivele acestor scumpiri.
Românii alocă, în medie, 800 de lei pentru masa și pregătirile de Paște, conform unui studiu realizat zilele trecute.
Studiul relevă că pentru 8 din 10 români, petrecerea timpului în familie este cea mai importantă tradiție în această perioadă.
Bugetul alocat sărbătorilor pascale este mai mare pentru familiile cu copii și pentru cei cu venituri lunare de peste 1.
000 euro, aceștia depășind suma medie de 900 de lei.
În același timp, 4 din 10 români care cheltuie mai mult de 1.
000 de lei preferă să petreacă Paștele la restaurant, în vacanță în țară sau în străinătate.
55% dintre respondenți au declarat că bugetul alocat pentru cumpărăturile de Paște este mai mare decât anul trecut.
Conform ofertelor din supermarketuri, piețele agroalimentare și anunțurilor postate de localnici online, prețurile pentru cele mai căutate produse pascale arată astfel:1.
Carne de mielPe grupurile de Facebook din județul Cluj, tot mai mulți crescători locali pun la vânzare miei vii sau în carcasă, direct din gospodării.
Prețurile variază între 22 și 45 lei/kg în viu, iar tranșat ajunge la 45-55 lei/kg, uneori cu livrare în oraș sau puncte fixe de ridicare.
2.
Ouă3.
Cozonac și pască4.
Legume și verdețuri5.
Alte preparate tradiționaleÎn ceea ce privește platourile cu mâncarea, prețurile acestora diferă în funcție de ceea ce se află pe ele.
Prețurile pornesc de la 85 de lei și ajung până la 220 de lei.
Citiți monitorulcj.
ro și pe Google News CITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.
ro
