Clujul primește recunoaștere internațională pentru bune practici în proiecte europene.
Primăria Cluj-Napoca alături de parteneri continuă să colaboreze cu orașe din toată Europa pentru a atrage noi fonduri europene la Cluj și a învăța de la alte comunități din UE.
Două proiecte clujene s-au remarcat în mod special în aceste zile la URBACT City Festival, un eveniment european de referință care s-a desfășurat la Wroclaw, sub egida președinției poloneze a Uniunii Europene.
Este vorba de proiectul dezvoltat de Com’ON Cluj-Napoca prin programul de bugetare participativă pentru tineri derulat de echipele PONT și Federația Tinerilor din Cluj alături de Primăria Cluj-Napoca, precum și de proiectul de amenajare a pădurii-parc Făget derulat de ADI Zona Metropolitană Cluj.
„Aceste proiecte au primit oficial în Polonia distincția Good Practice Label URBACT, o recunoaștere internațională care subliniază că practicile de la Cluj sunt de impact, relevante pentru Uniunea Europeană și transferabile în alte orașe europene”, informează Primăria Cluj-Napoca prin intermediul unui mesaj publicat pe pagina de Facebook.
URBACT City Festival este dedicat orașelor care inovează și construiesc comunități mai implicate, mai sustenabile, mai orientate spre oameni.
Evenimentul a reunit peste 600 de participanți din peste 100 de orașe din toată Europa.
Reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca alături de echipele PONT Group și ADI Zona Metropolitană Cluj au fost prezenți în Wroclaw pentru a pune bazele unor colaborări viitoare cu alte orașe, pentru a crea rețele internaționale de transfer pentru perioada 2025-2027 și, mai ales, pentru a învăța de la omologii europeni care și-au prezentat proiectele câștigătoare, implementate cu succes în comunitățile lor.
În acest context, modelele de bună practică de la Cluj vor putea fi aplicate și în alte orașe din Uniunea Europeană.
Pădurile-parc reprezintă un concept relativ nou, inclusiv pe plan european.
Acestea se amenajează în apropierea orașelor, funcționând ca zone de agrement și recreere în natură.
Intervențiile asupra lor sunt minime și au ca scop doar îmbunătățirea experienței celor care le frecventează, fără a deranja în vreun fel ecosistemul.
Astfel, prin amenjarea pădurilor-parc, printr-un management integrat îmbunătățit, se urmărește conservarea biodiversității, în paralel cu creșterea calității vieții pentru locuitorii zonei metropolitane.
Primele amenajări în pădurea-parc Făget au fost făcute în 2021 și au vizat o suprafață de aproximativ 40 de hectare, unde au fost semnalizate piste pentru biciclete și poteci tematice, fiind de asemenea montate panouri informative privind fauna și flora din zonă.
Totodată, au fost montate băncuțe de odihnă și au fost amenajate un amfiteatru în aer liber, o platformă educativă, un punct de observație geologică, o platformă de relaxare și un refugiu.
Proiectul a fost derulat în perioada iunie 2018 – septembrie 2021, de Primăria Municipiului Cluj-Napoca și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj, în cadrul unui consorțiu internațional de orașe, condus de Ljubljana (Slovenia).
Proiectul Pădurii-Parc Făget este totodată și produsul procesului de Bugetare participativă, acesta fiind votat de clujeni într-un număr semnificativ.
