Chiar dacă românii vor să rămână în UE și NATO (majoritate covârșitoare de aproape 90%), mai bine de 60% cred că țara merge într-o direcție greșită.
60.
9% dintre români sunt de părere că lucrurile în România se îndreaptă într-o direcție greșită, în timp ce 28% cred că se îndreaptă într-o direcție bună, iar 11.
1% nu știu sau nu răspund, arată datele celui mai recent sondaj INSCOP, realizat în perioada 13-17 martie 2025.
Românii au identificat și principal problem a țării.
Astfel, aproape jumătate dintre respondenți consideră corupția drept una dintre metehnele fundamentale ale României.
Întrebați care este la acest moment cea mai mare problemă a României:*44% dintre respondenți au ales varianta „corupția care amplifică nedreptățile din societate”, *21.
8% – „instabilitatea politică și efectele sale asupra bunei guvernări”, *17.
2% – „starea precară a democrației care limitează libertatea oamenilor de a-și alege președintele”, *15.
1% – „problemele economice care provoacă scăderea puterii de cumpărare”.
*1.
9% nu știu sau nu răspund.
O altă problemă identificată de români este lipsa aplicării egale a legii.
Astfel, doar 12.
6% dintre români cred că „legea este aplicată în mod egal pentru toți cetățenii” în foarte mare măsură, 17.
2% în destul de mare măsură, 25.
9% în destul de mică măsură și 42.
6% în foarte mică măsură sau deloc.
1.
7% nu știu sau nu răspund.
Ultimul studiu sociologic realizat de INSCOP Research, la comanda Confederației Patronale Concordia, schimbă perspectiva cu privire la opinia românilor în materie de patriotism economic și suveranism.
89.
7% dintre români cred că este în interesul național ca România să rămână în UE și NATO, în timp ce 6.
4% sunt de părerea contrarie.
Ponderea non-răspunsurilor este de 3.
9%.
„Studiul INSCOP spune că românii, în cea mai mare parte a lor, văd cu înțelepciune avantajele investițiilor în România, vor masiv în Uniunea Europeană și NATO (aproape 90%), dar doresc în schimb ca țara să își negocieze mai bine interesele în UE.
Pe de altă parte, încep și să aprecieze companiile de stat, cu condiția să fie conduse corect și nu cred că România are controlul deplin asupra deciziilor sale economice sau politice.
De asemenea, regimul democratic și statul de drept sunt vulnerabile în condițiile în care românii cred că principala problemă a țării este corupția, că legile nu sunt aplicate la fel pentru toți, iar alegerile sunt influențate de alte state.
În fine, în contextul de securitate actual, românii (peste 75%) susțin puternic creșterea cheltuielilor pentru apărare”, spune Remus Ștefureac, director INSCOP Research.
Datele sondajului realizat de INSCOP Research la comanda Confederației Patronale Concordia au fost culese în perioada 13 – 17 martie 2025.
Eșantionul a fost de 1.
000 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste.
Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3.
1 %, la un grad de încredere de 95%.