Deputatul Remus Lăpușan (PSD Cluj): „Trebuie să luăm măsuri eficiente și responsabile pentru a împiedica apariția febrei aftoase în România”

Spread the love

  Autoritățile publice trebuie că colaboreze eficient cu specialiștii în domeniul sanitar-veterinar, cu asociațiile de crescători de animale, cu fermierii și cu populația generală pentru a implementa măsuri eficiente care să împiedice apariția bolii pe teritoriul României.

  „Febra aftoasă nu se transmite la om, dar afectează efectivele de bovine, ovine, caprine și porcine.

Nu vreau să ajungem din nou să sacrificăm sute de mii de exemplare din aceste specii.

Boala este extrem de contagioasă și se transmite inclusiv la animalele sălbatice.

Trebuie să luăm măsuri ferme pentru a nu ne confrunta cu această boală și în țara noastră!”, a atras atenția Remus Lăpușan.

Austria a impus deja restricții la granițele cu Ungaria și Slovacia: a interzis importul de animale vii și produse derivate care provin din aceste zone (carne proaspătă, lapte crud, carne de vânat sau trofee de vânătoare), mergând până la închiderea a 40 de puncte de trecere a frontierei cu cele două state în care a fost declarată epidemie de febră aftoasă.

 La nivel european, specialiștii în domeniul sanitar veterinar au elaborat o serie de recomandări privind acțiunile pe care ar trebui să le întreprindă statele membre în vederea împiedicării răspândirii bolii dincolo de granițele Ungariei și Slovaciei:„Este foarte important să fim informați și să acționăm responsabil! În această perioadă critică, fiecare crescător de animale trebuie să mențină o relație apropiată cu medicul veterinar din zonă și să raporteze orice schimbare a stării de sănătate a animalelor din grupele de risc de îmbolnăvire cu febra aftoasă, și cu atât mai mult să anunțe decesul acestora, dacă, Domne ferește, se ajunge până acolo!”, a mai precizat Remus Lăpușan.

O epidemie de febră aftoasă pe teritoriul României ar produce consecințe negative de amploare: pagube economice consistente pentru fermierii care vor trebui să sacrifice animalele, poluarea mediului prin utilizarea metodelor de neutralizare precum arderea și nu în ultimul rând o imagine negativă asupra României și a agriculturii în special, dată de incapacitatea de a gestiona corespunzător o situație de risc.

Se demonstrează încă o dată că solidaritatea și comportamentul responsabil, două dintre valorile de bază ale social-democrației, ne pot salva de la un dezastru economic și ecologic!

Lasă un răspuns