Potrivit deciziilor publicate de BEC, nouă dintre cele 17 plângeri admise se referă la videoclipuri cu conținut ilegal de pe conturi asociate candidatului Nicușor Dan, cu îndemnuri directe de vot pentru acesta, cu îndemn de a nu vota un anumit candidat, cu prezentarea de afișe cu mașini colantate cu imaginea lui, sloganul acestuia, informează Agerpres.
roAlte cinci plângeri admise de BEC se referă la 35 videoclipuri publicate pe Facebook și TikTok cu conținut ilegal cu îndemnuri de a vota cu candidatul AUR George Simion.
BEC a admis și o plângere referitoare la un videoclip promovat pe TikTok cu imaginea unui buletin de vot cu ștampila aplicată pe poziția 6, a candidatului Victor Ponta.
O altă plângere admisă de BEC se referă la un material video publicat pe Facebook cu conținut negativ la adresa candidatului Crin Antonescu, cu un îndemn de a nu-l vota pe acesta.
BEC a dispus înlăturarea acestor videoclipuri cu conținut ilegal și a materialelor conexe.
Deciziile vor fi comunicate și Autorității Electorale Permanente în vederea transmiterii platformelor, care trebuie să le aducă la îndeplinire în maximum 5 ore de la comunicare.
Aceste decizii pot fi contestate la Curtea de Apel București în termen de 48 de ore de la afișarea pe pagina de internet a BEC.
De altfel, Biroul Electoral Central a decis, sâmbătă, înlăturarea a 39 materiale publicitare politice din online pe motiv că încalcă prevederile legale.
„În ședința din data de 04.
04.
2025, Biroul Electoral Central a analizat un număr de 69 de materiale publicitare politice publicate în mediul online, constatând că 39 dintre acestea încalcă prevederile legale în vigoare și trebuie înlăturate”, a transmis BEC într-un comunicat.
Potrivit legislației în vigoare, condițiile care trebuie îndeplinite de materialele publicitare politice sunt: *să fie pregătit, editat, prelucrat, plasat, promovat, publicat, distribuit și/sau difuzat în campania electorală de către un actor politic; *să fie un material scris, tipărit, audio, video sau o imagine, indiferent de mediul de diseminare; *să îndemne alegătorii în mod direct sau indirect să aleagă sau să nu aleagă, să voteze sau să nu voteze un candidat independent sau un candidat al unui partid politic, al unei alianțe politice, organizații a cetățenilor aparținând minorităților naționale sau al unei alianțe electorale, clar identificat.
Totodată, aceste materiale trebuie să conțină mai multe informații, printre care o indicație privind faptul că reprezintă un material publicitar politic.
Ciiți monitorulcj.
ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.
ro
