Ungaria se retrage din Curtea Penală Internațională

Spread the love

  Ungaria a anunțat, joi, că se retrage din Curtea Penală Internațională, potrivit ministrului de interne, Gergely Gulyas, care a postat un mesaj în acest sens pe Facebook, transmite EFE, citată de Agerpres.

roGuvernul ungar va iniția procedura „în conformitate cu cadrul constituțional și juridic internațional”, a spus ministrul, într-o decizie ce marchează o schimbare importantă în politica externă a țării.

CPI a fost „o inițiativă respectabilă, dar ceea ce am văzut în ultima vreme – iar acuzația împotriva prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu este cel mai trist exemplu în acest sens – este că a devenit un organism politic”, a declarat Gulyas pentru agenția de știri MTI.

Decizia survine după sosirea premierului Netanyahu la Budapesta joi, în prima sa vizită într-un stat parte la Statutul de la Roma de când CPI a emis un mandat de arestare pe numele său în noiembrie 2024 pentru presupuse crime de război și crime împotriva umanității în Fâșia Gaza.

Guvernul ultranaționalist condus de Viktor Orban l-a invitat pe Benjamin Netanyahu să viziteze Budapesta și a repetat că nu va executa mandatul de arestare, susținând că deciziile CPI ‘nu sunt recunoscute’ în Codul Penal ungar.

Orban, un aliat apropiat al lui Netanyahu, a descris la acel moment mandatul de arestare ca fiind „nerușinat și cinic”.

În plus, guvernul ungar a susținut că instanța de la Haga „nu are dreptul” să îl urmărească penal pe Netanyahu, argumentând că Israelul acționează în legitimă apărare împotriva atacurilor grupării islamiste Hamas.

Un purtător de cuvânt al CPI a reacționat joi, afirmând că Ungaria are „obligația juridică” de a pune în aplicare deciziile Curții Penale Internaționale.

Ungaria a semnat Statutul de la Roma în 1999 și l-a ratificat în 2001, în timpul primului mandat al lui Viktor Orban ca prim-ministru, dar nu a recunoscut prevederile CPI în Codul său Penal.

Ungaria a indicat deja în februarie că își va reconsidera cooperarea cu CPI la scurt timp după ce președintele american Donald Trump a anunțat sancțiuni împotriva Curții.

Până în prezent, doar două țări au părăsit CPI: Burundi în 2017 și Filipine în 2019.

Fondată în 2002, Curtea are în prezent 125 de state membre și este mandatată să urmărească penal cele mai grave crime – genocid, crime de război și crime împotriva umanității – atunci când statele nu doresc sau nu pot face acest lucru singure.

Ungaria devine prima țară din Uniunea Europeană care inițiază un proces de ieșire din CPI, într-un semn suplimentar al distanței tot mai mari față de consensul blocului comunitar.

Lasă un răspuns