Opinie. Dragoș Damian, Terapia Cluj: „Stimați Rectori Anca Buzoianu, Cornel Cătoi, Daniel David și Vasile Țopa, angajatorii industriali din Cluj fură angajați de la competiție”

Spread the love

  Un târg de cariere, aprilie 2025.

 Frumos organizat, angajatori de top din industrial și utilități, recepție cu panouri luminoase, informații despre orice prin tot felul de coduri QR și NFC, standuri cu ecrane interactive abundând cu date despre câtă inteligență artificială, tehnologizare, automatizare și robotizare au companiile ofertante; gadgeturi și multe alte surprize.

Nimic nou în dialogul de la standuri, clișeele cunoscute care vând anti-muncă: „nu aveți mult de lucru”, „vă dam un pachet stimulativ”, „colectivul este minunat, vă respectă”, „aveți posibilitate de dezvoltare personală”, „nu se lucrează în schimburi”, „vă asigurăm transportul”, etc.

 Nimic nou în ofertele de angajare, trebuie doar să le ambalezi mai creativ ca să fii sigur că, scuzați expresia, candidatul pune botul.

Nu cred că vreun candidat, mai ales un proaspăt absolvent, a făcut un calcul anualizat al veniturilor nete, de curiozitate dacă într-un an de zile va câștiga mai mult acolo unde pleacă.

 Nimic nou la târgurile de cariere, camuflajul perfect  pentru furtul de angajați – bifezi că ai făcut ceva, când de fapt știi exact unde să te duci să furi angajații.

Sub 5% din migrația de personal vine din târgurile de cariere, pentru restul fac toți banii vânătorii de capete, platformele de recrutare și companiile de plasare de forță de muncă.

Nimic nou în universul angajatorilor, cele două mari forțe opuse sunt la lucru: angajatori care dezvolta cu cheltuieli enorme resursa umană și angajatori care nu dau nici un ban pe dezvoltare, fură angajați calificați și specializați, îi pun pe o gradație superioara și astfel le pot da salarii mai mari.

Iar asta duce la o escaladare a costurilor de operare, fără nici un fel de creștere a productivității.

Fără valoare adăugată.

Stimați Rectori, furtul de angajați continuă nestingherit, nici o mirare că în Cluj scade producția industrială.

Operatorii industriali din Cluj sabotează eforturile dumneavoastră de a dezvolta învățământul dual, preferă să fure angajați gata pregătiți, îi costă mai puțin.

Ies în presă cu PR fandosit mințind despre cât se implica ei în dezvoltarea tinerei generații când, de fapt, doar fură angajați de la companiile care îi pregătesc în parteneriat cu universitățile clujene.

Atâta vreme cât nu va exista o obligație legală pentru operatorii industriali să dezvolte resursă umană specializată și calificată în parteneriat cu universitățile, companiile își vor ocupa pozițiile vacante furând angajați de la cei care investesc milioane în aceste parteneriate.

 Dragoș Damian—Dragoș Damian este CEO Terapia Cluj și președintele PRIMER (Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România), care reuneşte cele mai importante 17 situri de fabricaţie de medicamente din ţară.

Lasă un răspuns